Ett datum att se upp med

En tunnel genom Kanberget? Eller dubbar som åker ut och in i däcken med hjälp av knapptryckning inne i kupén, eller en talande fotboll? 1 april, förstås.

Foto:

CORREN 175 ÅR2013-04-04 10:02

Aprilskämten har troligtvis funnits sedan 1600-talet i Sverige. I tidningarna började de dyka upp någon gång på tidigt 1900-tal. I Corren publicerades kanske det första 1919 när tidningen skrev att storsångaren Caruso skulle uppträda i Linköping. Han uppträdde visserligen endast i städer med mer än 300 000 invånare, men skulle göra ett undantag för Linköping för att hans morfar hade utvandrat till Italien från just Linköping.

Inmutning

Ett annat ganska tidigt och roligt aprilskämt var tunneln genom Kanberget 1933. Den skulle komma till för att en Linköpingsbo hade ansökt om inmutningsrätt för vissa mineralvattenfyndigheter vid Kanberget. Vad som något försvårade hans sak var att fyndigheterna låg på mark tillhörig Linköpings stad. Men en tunnel skulle komma väl till pass för stadens framdragande av Drottninggatan i rak linje under Kanberget. Ett förslag som stadsarkitekten Westholm väntades presentera för Tekniska föreningen vid dess sammanträde samma kväll.

1965 är Facit en världskoncern som styrs från Åtvidaberg med Gunnar Ericsson vid rodret. Correns utsände blir ändå förvånad när han ser 15 landslagsmän i fotboll vid Stallet den 31 mars på kvällen. Förklaringen kommer vid en presskonferens där Ericsson säger att han värvat spelarna till den nya klubben Facit. Bland de värvade fanns Åke ”Bajdoff” Johansson, Björn Nordqvist, ”Kurre” Hamrin, ”Nacka” Skoglund. Gunnar Ericsson diskuterar om klubben Facit inte ska representera Sverige i VM-kvalmatcherna och eventuellt i VM i England nästkommande år.

När Corren ska förklara 1 aprilskämtet nästa dag avslutas det med en framtidsvision: ”Idén att köpa ihop ett lag som ger företaget ära och berömmelse är inte så dum.”

Nej, och det var ju inte visionen heller med tanke på det storlag som ÅFF (och Facit) snart hade under uppbyggnad.

Lampan ”slukar” ljus

Pensionären Alf Widgren kunde 1 april 1987 presentera en revolutionerande upptäckt: en lampa (OLUX) som absorberar ljus. Lampan transformerar ljuset till en del av spektrumet där det inte går att se för ett mänskligt öga. Widgren, som tidigare jobbat på Elpa (Elektriska prövningsanstalten) ser en ljus framtid för produkten som är speciellt bra vid användandet av AV-hjälpmedel.

I slutet av 1980-talet var det många förslag som lades fram om hur Stortorget i Åtvidaberg skulle se ut. Det mest radikala förslag kom 1 april 1989 där hela torget skulle glasas in. Bakom förslaget låg QL-konsult som ansåg att ett utsugningssystem måste finnas med då P-platserna skulle behållas på torget.

Talande boll

Åtvidaberg fick också vara med 1 april 1992 när Correns sportredaktion påstod att det tyska herrfotbollslandslaget som vann VM 1990 använt sig av en talande boll och alltså fuskat sig till VM-guld. Det gjorde att deras medverkan i EM i Sverige (med matcher i Norrköping) nog var i farozonen och tyskarna skulle ju bo på Hotell Stallet i Åtvidaberg, så...

2004 presenterades den fantastiska idén med ett bildäck där dubbarna åkte in och ut med hjälp av en enkel knapptryckning inifrån kupén. Suveränt, kan tyckas. Fast man undrar ju varför det bara skulle passa för tjejer.

Det här lilla axplocket är förstås bara en bråkdel av allt som det har skojats om genom åren: I år slipper läsarna av Corren aprilskämt eftersom tidningen inte kommer ut på måndag 1 april. Men se upp så att du inte blir en dum sill på Corren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!