Statistiska centralbyråns (SCB) halvårssiffror talade sitt tydliga språk och för första gången var Linköpings befolkning (119 842) större än Norrköpings (119 750).
– Ett historiskt ögonblick, menade kommunalrådet Göthe Anderson (S) i Linköping men sa samtidigt att det aldrig hade varit något mål för Linköping att bli störst i Östergötland.
Olika struktur
Han påpekade att de två stora kommunerna har haft olika struktur. Industrikrisen gjorde att Norrköping tappade arbetstillfällen som i sin förlängning innebar en annan åldersstruktur.
– Krisen påverkade befolkningsstrukturen i Norrköping, sade stadens kommunalråd Kaj Krantz (S). Norrköping har fått många äldre invånare i dag.
Vilka faktorer ansåg då Göthe Anderson låg bakom Linköpings tillväxt från mitten av 1900-talet?
– Vi har haft en stark tillväxt genom universitetet, men också genom data- och elektronikindustrin, flygindustrin och tjänste- och servicesektorn.
Optimism
Han hoppades också att Linköping skulle gå om Örebro i befolkningsligan och trodde att det kunde hända nästa år (1990). Men redan i november 1989 kunde SCB konstatera att Linköping nu var Sveriges femte stad.
Den kände örebroaren och fotbolls- och bandyspelaren, tillika förbundskaptenen Orvar Bergmark gratulerade Linköping:
– Om Linköping går om Örebro har det stor betydelse. Förtroendet för staden ökar hos folk och för människor som bor i Linköping föder tillväxten optimism.
Ur den optimismen och positiva andan föddes tanken på att Linköping är kommunen där idéer blir verklighet.