När påven Johannes Paulus II planerade sitt besök i juni i Skandinavien 1989 var det ett historiskt beslut. Aldrig tidigare hade den romerska katolska kyrkans överhuvud besökt Sverige. Påvliga sändebud hade varit här, men överhuvudet själv? Icke. Men nu kom han och utöver Stockholm och Uppsala besöktes även Vadstena. Påven kom med helikopter.
Blåkyrkan
Redan på lördagsmorgonen 10 juni kunde Vadstenaborna se hur deras idrottsplats, Kungsvalla, blev förvandlad till en helikopterflygplats. Fem helikoptrar kom smattrande in över den gamla staden med påven, hans följe och säkerhetsmän. En av påvens avsikter med besöket i Vadstena var att besöka Blåkyrkan där den heliga Birgittas reliker finns.
Anders Agnemar (C) dåvarande kommunalråd i Vadstena:
– Jag undrar om Birgitta någon gång vågade snudda vid tanken att en påve skulle besöka Vadstena. Cirkeln är sluten.
Ingen invasion
Efter Blåkyrkan väntade en ungdomsmässa på borggården i Vadstena slott. Ett par tusen katolska ungdomar deltog (6 000 människor fanns på borggården skrev Corren väl optimistiskt) och påven talade till dem på engelska, svenska, danska, norska, isländska och finska. Ett tema i gudstjänsten var Livets träd och efter mässan planterade påven en ask. Sedan var det dags för honom att ta helikoptern till Saab-fältet i Linköping för vidare transport till Vatikanstaten.
Det blev ingen storinvasion av Vadstena vid påvebesöket. Däremot kryllade det utav polismän, civila säkerhetsmän, ordningsvakter och massmedia. Corren kom med en stor styrka och hade sex helsidor i måndagstidningen 12 juni. Troligen var det också det största polisuppbåd som Östergötland skådat innan Malexandermorden. För Vadstena som turistort betydde påvens visit mycket:
– Vadstena blev omtalat i Sverige och Europa och det återverkar på turistinkomsterna, sa Anders Agnemar.
Bloggminne
Correns Anders Jacobsson minns på sin blogg (medjacobvidtangentbordet) nu snart 23 år senare hur han som åskådare besökte Vadstena med familjen den här uppmärksammade och emotsedda sommardagen:
"Alla, inklusive polisen, räknade med stora åskådarmassor denna lördag. För bilister som kom från Mjölby rekommenderades parkering vid Vägverkets nedlagda depå på Väderstadsvägen." Till sin förvåning såg Jacobsson som kom vägen över Väderstad inte en bil i Vägverkets område och han fortsatte utan problem in i stan där han också utan besvär parkerade utanför biblioteket vid Asylen.
"Vi gick ner mot hörnet Slottsgatan–Storgatan och visst fick vi se påven i hans vita bil. Vi vinkade, han vinkade tillbaka. I sanningens namn var det glest mellan åskådarleden."
Billiga mackor
Den förväntade och uteblivna åskådarinvasionen ställde till problem för lokala föreningar och företag.
"Många föreningar hade tänkt sig att tjäna en hacka på att sälja korv, mackor, läsk och kaffe. Min hustru arbetade på den tiden på Slomarps vårdhem och hennes chef var ledare i HC Wettern som laddat upp ett stort förråd av smörgåsar. De osålda brödbitarna reades ut senare i veckan på Slomarp", skriver Jacobsson.
Må så vara att det inte kom så mycket folk som förväntat till Vadstena. Påvens besök var ändå stort för Stockholm, Uppsala och Vadstena och blev betydelsefullt för de ekumeniska relationerna i Sverige.