Så börjar en notis i Corren sommaren 1846. Det nya fängelset vid Gröngatan, sydväst om Borggården i Linköping stod klart. Ett mycket modernt fängelse med centralvärme som hade 105 celler och tio tårtbitsformade promenadgårdar. Hit skulle fångarna föras från det övergivna slottet som hade fått tjänstgöra som fängelse sedan branden år 1700.
Nytt system
”Att tjuvarna komma att bo bra, synes således. Skulle de också komma i allt övrigt att må lika väl, bleve det säkert mera fördelaktigt att vara tjuv i Sverige än hederlig karl” skriver tidningens imponerade reporter.
Fängelset var uppbyggt enligt cell-principen där fången till stora delar tillbringade hela sitt straff i cellen. Linköpings länsfängelse var ett av de första fängelserna i Sverige med det här systemet. Idén kom från Philadelphia, USA, där kväkarna hade haft framgång med receptet.
Men inget fängelse utan en rad spektakulära rymningar. Redan det första året, 1846, lyckades Gustav Hellström (som troligen hette Carl Persson) rymma ur det nya fängelset. I Corren berättar en fängelsevakt att galleröppningen bara var 7 tum i höjd och 14 tum i bredd (ungefärligt 17 respektive 33 centimeter).
Muta
Då Hellström/Persson var en storväxt man blev rymningen oförklarlig och när han slutligen infångades blev han kallad ”17-centimetersmannen” då han förklarade att han rymt genom gallerfönstret. Senare framkom emellertid att han helt enkelt hade mutat en fångvaktare med 25 riksdaler!
Efter rymningen försågs ”vaktknektarna” med huggare i axelgehäng av svart läder och med speciella kläder för att bevaka de 90 cellerna. Säkerheten var också säkrad genom den höga muren (som högst sex meter), genom de tre skottgluggsförsedda vakttornen och genom den yttre bevakningen av fängelset som skedde av militär med skarpladdade gevär.
1946 lades fängelset som under den sista tiden varit kronohäkte ner, men öppnades på nytt 1957. Den nya tiden blev dock kort och varade bara nio år. I november 1966 stängdes det för gott och i september 1969 revs kronohäktet och före detta länscellfängelset. 2004 stod parkeringshuset Akilles klart på dess plats, med delar av den gamla fängelsemuren och ett vakttorn bevarat.