Patienten Per fick en missbruksdiagnos utan att ha träffat läkaren på vårdcentralen i Österbymo. Läkaren anmälde Per till Transportstyrelsen efter ett enda förhöjt PEth-test, som läkaren tagit i smyg när Per sökte vård. Per tvingades betala 6 000 kronor för provtagning för att rentvå sitt namn och för att få behålla körkortet, som Corren tidigare rapporterat om.
Correns granskning visar att vårdcentralerna Kisa och Österbymo tar fler PEth-prover per listad patient än någon annan av Region Östergötlands vårdcentraler.
När Corren tidigare har pratat med Susanne Svärm, som är verksamhetschef för vårdcentralerna i Kisa och Österbymo, säger hon att det är ett standardprov hos dem när en patient har nya symptom. Per anmälde läkaren till patientnämnden för att ha tagit ett PEth-prov utan att informera honom om det. Susanne Svärm har då skrivit i ett svar till patientnämnden:
"Att vi vid varje provtagning skulle informera varje patient är inte praktiskt möjligt och så gör vi ju inte heller vid övrig provtagning."
Johan Nordén är chef för primärvårdscentrum i Region Östergötland, där alla regionens vårdcentraler ingår. Han hänvisar frågor om Susanne Svärms uttalanden tillbaka till henne. När Corren når honom berättar han att han nyss haft möte med alla medicinskt ansvariga läkare på regionens vårdcentraler. Där har användningen av PEth-tester varit uppe för diskussion. Under intervjun framhåller han upprepade gånger hur viktigt det är att patienten informeras inför provtagning.
– Vi ska agera på samma sätt. Man ska involvera patienten i sin vård. Sen förstår man utmaningen i det här, det är jättemånga prover. Men det är olyckligt om det har missats.
Johan Norén kan inte uttala sig om enskilda patientfall, men svarar på hur vårdcentralerna ska arbeta med de här frågorna.
Ska man som patient vara orolig för att få en missbruksdiagnos av en läkare på vårdcentralen som man inte ens har träffat? Är det ett normalt förfarande på vårdcentralen?
– Nej, det är det inte. Det är viktigt att det finns förtroende mellan patient och läkare.
Är det vårdcentralens uppgift att anmäla patienterna till Transportstyrelsen?
– Nej, men det är vår skyldighet att anmäla till Transportstyrelsen. Just nu ser man över riktlinjerna från Transportstyrelsens sida. Vi väntar på dem och ser vad som kommer.
Det finns ett undantag i körkortslagen som gör att läkaren inte behöver anmäla till Transportstyrelsen om patienten lyssnar på tillsägelse, men läkarna gör på olika sätt?
– Ja, det kan säkert ha hanterats på olika sätt. Det är därför det är så viktigt att vi nu har gemensamma rutiner, så att vi hanterar frågan på samma sätt.
Hur skulle du summera de nya rutinerna?
– Man ska bli tillfrågad innan. Det är jätteviktigt att vården sker i samråd med patienten och enligt patientlagen har patienten rätt att få information. Vi kanske behöver prata mer om den här frågan.
Vad händer om man som patient säger ja till andra prover, men inte PEth?
– Läkarna föreslår prover som är relevanta för det sjukdomstillstånd som man har. Jag hoppas verkligen att patienterna följer deras rekommendationer så att patienten kan få den behandling och de analyser som behövs.
Vad säger du till en patient som upplever att det känns som en kontroll istället för vård?
– Det är olyckligt om det har blivit så eller uppfattats så. Det är inte syftet.
Fick du några andra reaktioner på det mötet?
– Det är svårt, komplext och det är många prover. Även andra prover kan vara känsliga, som drogtester. Det är en utmaning.
Tipsa Correns reporter på jasmine.hubinette@corren.se eller via vår krypterade tipsfunktion.