Nu söker Linköping, Norrköping, Mjölby, Motala och Åtvidaberg efter så kallade studentmedarbetare. Satsningen har funnits i några och har fungerat som ett pilotprojekt men har nu permanentats. Syftet är att få studenterna att stanna i regionen.

– Hela 70 procent av studenterna vid Linköpings universitet kommer från andra städer. Det är viktigt att visa dem att det finns intressanta, bra jobb i regionen, säger Karin Ström Lehander från Linköpings universitet.

Med Faiz Jaber på Linköpings kommun som drivkraft har arbetet utvecklats och nu är fem östgötakommuner med i projektet. Det är också fler studenter inblandade än tidigare.

Artikelbild

| Söker studenter. Karin Ström Lehander och Faiz Jaber söker efter studenter som vill jobba i regionen under sina studier.

– Vi är glada över att det blir 50 studenter i år, säger Jaber.

Under någon månad kommer man nu att aktivt söka efter intresserade studenter. De börjar jobba i höst och uppgifterna baseras på kommunernas behov men sträcker sig från undervisning till ingenjörsarbete. I Linköping kommer man att avsätta flera studentmedarbetare till att arbeta med kommunens nya digitaliseringsutveckling. Enligt Karin Ström Lehander har alla något att vinna på satsningen.

– Studenterna får erfarenhet. Och kommunerna får in kompetens som har den allra senaste utbildningen. Studenterna får betald praktik, kan man säga. Men studierna ska alltid gå före. Det är vi väldigt noga med, säger Karin Ström Lehander.