Tävlingen arrangeras av affärstidningen Dagens Industri via deras digitala version. De har åkt runt till fem svenska städer under namnet "DIstartuptour".

I varje stad har de vaskat fram de mest innovativa företagen som också är sådana som behöver mer kapital för att växa. Under torsdagen hölls finalen i Stockholm och där vann Amra.

Amra bildades av de två forskarna Magnus Borga och Olof Dahlqvist Leinhard vid Linköpings universitet. De inspirerades av dokumentärfilmen "Super size me" där huvudpersonen levde på mat från McDonalds under en månad.

Linköpingsforskarna utvecklade en metod för att mäta farliga kroppsfetter med hjälp av magnetkamera.

De äger fortfarande nästan hälften av bolaget Amra. Nuvarande vd Tommy Johansson kom till företaget 2012 och köpte då in sig med 18 procent. Resten ägs av Industrifonden.

Tommy Johannson ska nu få bolaget att växa, främst i Usa.

– Det är vår största marknad och vi ska sätta upp ett kontor i Boston, berättar han.

En del av priset är annonser under ett år till ett värde av 1 miljon kronor i Bonnierägda tidningar – bland annat Dagens Industri.

– Annonserna ska användas för rekrytering, vi kommer att leta efter duktiga människor i hela landet. Sen ska vi annonsera för att göra Amra känt som bolag och framåt slutet av nästa år hoppas vi ha produkter som vi kan annonsera om.

På önskelistan står en läkare som kan tillföra medicinsk kunskap, de vill anställa en forskningschef och projektledare med bakgrund i läkemedelsbolag.

– Vi behöver ha människor här som pratar samma språk som våra kunder, som vet hur projekten fungerar, säger Tommy Johansson.

Han konstaterar också att Linköping kommer att vara företages bas "för all framtid". Kopplingarna till Linköpings universitet är väldigt starka och det jobbar just nu 26 personer i företaget.

– Och Linköping är en bra rekryteringsplats när det gäller duktiga programvaruutvecklare och duktiga bildbehandlare. Målet är att vi ska vara cirka 40 personer om ett år.

För att lyckas med detta behövs ungefär 100 miljoner kronor

– Men det är inte bara kapital, vi letar efter investerare som kan tillföra kunskap. Framför allt om den amerikanska marknaden, så vi vill gärna hitta en amerikansk investerare och gärna en som kan den europeiska marknaden och som också kan läkemedelsbranschen.

Tommy Johansson säger att han har några intressenter som han för samtal med och han hoppas att en ny delägare kan vara klar inom några månader.

Vad betyder det här priset för er?

– Det är en uppmuntran för personalen men det innebär också att vi får spontana jobbansökningar. Vi blir intressanta som arbetsgivare och kan attrahera de bästa talangerna att vilja börja jobba för Amra.

Förutom en miljon i annonspengar vann de 20 dagars konsulthjälp från Accenture, finansiell rådgivning från Nordea, tillgång till en VW Touran under ett år samt en resa till Silicon Valley.