Så får du ut det mesta av vinet

Correns vinexpert Claes-G Palander bjuder på en liten vinskola i fyra avsnitt. Här samlar vi alla avsnitten. Första läxan handlar om glas och karaffer. Corren Mera-läsarna får också hela förklaringen till varför glas inte ska förvaras i gamla träskåp.

Foto:

Del 1 av 4: Glas och karaffer2008-11-20 16:11

En timme i karaff gör stor nytta för (låd)vinets doft och smak. Det visar Correns genomgång av hur vin på flaska och låda doftar och smakar vid samma temperatur, dels efter en timme i karaff, dels direkt tappat från flaskan/lådan i glaset.

Något som svenska vinkonsumenter tycks ha upptäckt. Och visst är det trevligare med en vacker karaff på matbordet, än lådan eller flaskan.

Mycket trendkänsliga, ibland också trendsättande, Ikea har exempelvis numera flera modeller i sortimentet. Billiga Duell (39 kronor) duger riktigt bra och gör samma jobb som en tusenkronorskaraff.

Massor av luft

Vinboomen, främst lådvinet, har gett upphov till en uppsjö av nya tillbehör i husgerådsaffärerna, exempelvis ställ.

De är dock inte särskilt funktionella och tillför heller ingen ytterligare dimension till vinet.

Det gör karaffen. Luft, nämligen. Massor av luft. Svaveldioxiden försvinner också snabbt. Dessutom reagerar vinet i karaffen med luften och får sig en mognadskick.

Storleken är viktigast

Så till glaset. Viktigast är storleken. Ska rymma tio, tolv centiliter utan att vinet når mer än till hälften i kupan. Förklaringen är att doftämnena frigörs bäst då.

Dessutom ska det ha en stadig fot och så lång stjälk att du ledigt får plats med fingrarna. Du håller i stjälken för att vinet inte i onödan ska tillföras kroppsvärme.

Glas kan kosta allt från några kronor till några tusenlappar. De billiga Svalka (6 för 39 kronor på Ikea) eller handgjorda Skir (2 för 69 kronor på samma ställe) duger gott.

Diska för hand

Glas drar lätt till sig allehanda dofter och den värsta fienden är diskmaskinen. Eller snarare spolglansen. Vinet tar åt sig den doften direkt.

Så här gör du för att undvika oönskade dofter och smaker:

Diska alltid för hand och använd aldrig starkt doftande diskmedel. Skölj noga och torka direkt. Glas som står och självtorkar upp och ner på en handduk drar till sig tygets dävna doft.

Låt glaset helst hänga upp och ner i foten när det förvaras och i en atmosfär som doftar friskt.

Ställ aldrig glasen i gamla träskåp. Glaset tar till sig den lite unkna trädoften efter bara några dagar. Särskilt gäller detta stora 1920-1950-talsskåp i mörkt trä, liksom hemmabyggen från 1800-talet, men även andra äldre kan ge denna oönskade bidoft åt glaset -- och då menar jag inte honung... Moderna skåp har oftast inte denna problematik inbyggd.

Handdiska gärna glasen i vanligt ljummet vatten utan diskmedel innan du ställer fram dem.

Claes-G Palander

palander@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!