Händelserna inträffade i maj och september 2003 och i januari i år.

Två av de åtalade killarna, 16-åring A och 16-åring B, stod inför rätta så sent som i november förra året tillsammans med flera jämnåriga som ingick i det så kallade Bergagänget.

Gänget har under det senaste året bråkat med jämnåriga, utsatt dem för stölder och misshandel, uppträtt otrevligt på fritidsgårdar och bussar och gjort sig skyldiga till övergrepp i rättssak, alltså hotat vittnen från att berätta för polis och tingsrätt vad de vet.

Flertal händelser

De händelser som åklagaren nu tar upp i tingsrätten handlar om precis samma saker. Hot, misshandel av både tjejer och killar, övergrepp i rättssak, skadegörelse.

16-åring A åtalas för att i maj förra året ha stulit mobiltelefoner, en plånbok, en cd-spelare och smycken som andra elever lämnat i omklädningsrummet i Ekholmsskolan medan de hade gymnastik.

Han åtalas också för egenmäktigt förfarande, eftersom han den 16 januari tog en cykel från en jämnårig och sedan kastade cykeln i en bäck.

I september förra året misshandlade 16-åringen, enligt åklagaren, en annan ung kille genom att kasta en stol på honom som träffade i ansiktet.

Slog tjej i ansiktet

16-åring B åtalas för skadegörelse, eftersom han den 23 augusti förra året ska ha sparkat sönder en ruta till en entrédörr.

Han åtalas också för misshandel. Den 4 januari i år slog han enligt åklagaren en tjej i ansiktet med knytnäven.

Tjejen polisanmälde 16-åringen för misshandel. Bara några dagar senare hotade han henne för det. "Jag ska komma hem och sprätta upp magen på dig" sa 16-åringen.

Dessutom ställs han inför rätta för skadegörelse. Dagen innan misshandeln av tjejen, den 3 januari, bråkade 16-åringen på Ekholmens fritidsgård och ska tillsammans med 15-åringen ha sparkat sönder en brevlåda utanför gården.

Killen som är 15 år står åtalad för skadegörelse för brevlådesparkningen och även för olaga hot.

Tände eld på boll

Den kvällen, på fritidsgården i Ekholmen, bråkade 15-åringen, 16-åring B och några kamrater med varandra och störde andra.

De tre vuxna som var i tjänst på gården sa åt killarna att sluta, sedan att lämna gården. Killarna vägrade och måste fösas ut. Någon tände en cigarett inne i lokalen för att provocera. 15-åringen tände eld på en pingisboll och slängde den på golvet.

En av fritidsledarna lyckades sparka ut den brinnande bollen.

De tre fritidsledarna, och de två fältsekreterare som också befann sig på gården, vittnar om att killarna betedde sig helt respektlöst och nonchalant mot de vuxna.

Nekar till hot

Innan 15-åringen lämnade fritidsgården hotade han personalen och sa att han skulle döda dem. Han kallade dem också för "mammaknullare", "horor" och "svin", enligt personalens vittnesmål.

I förhör med polisen har 15-åringen nekat till att ha hotat någon.

16-åring B har sagt i polisförhör att han retar sig på särskilt två av fritidsledarna för att de "är så kaxiga" och "alltid backar upp varandra".