En synnerligen nykter iakttagelse. Väldigt designad" är den. Om man, som många nog gör, med design" menar former och färger och linjer och motiv som syns och tar plats och gör sig till.
Med vardagsdesignen är det en annan femma: den som är briljant bara för att den funkar som den självklaraste sak i världen; verkar utan att synas. Den tänker inte många på, trots att den gör livet lite enklare, säkrare och finare för de allra flesta av oss varje dag.
Just därfor är Humble masterpieces. Everyday marvels of design" (Regan Books) en så oemotståndligt sympatisk bok. I den listar Paola Antonelli, curator inom arkitektur och design på The Museum of Modern Art i New York, och berättar om 100 fantastiska föremål som blivit sa ordinära att de sällan ses eller hyllas för sin genialt funktionella design.
Nästa gång du går på hemlighuset kan det till exempel vara på sin plats att skänka en tacksamhetens tanke till den svenskfödde kanadensaren Gideon Sundback, som 1913 designade det första blixtlåset. Till en början användes det mest till stövlar och tobakspungar, men på 1930-talet snappades det upp av modeindustrin och resten är byxhistoria.
Fiskars brandgula hushållssaxar, skapade av den finske träsnidaren och industridesignern Olof Bäckström 1960, i olika storlekar och revolutionerande ergonomiska, närmast skulpturala former beroende på hur vi vill hålla dem, är ett typexempel på hur den bästa designen ofta uppstår genom betraktelser av våra reflexmässiga behov och hur vi faktiskt använder saker.
Den här typen av saxar fanns redan i textilindustrin, men till Fiskars och de miljontals nya användarnas lycka blev det de finurliga finnarna som kunde vidarebefordra visdomen till världens hushåll.
Kondomen och tampongen, å sina sidor, är exempel på hur riktigt bra design ofta kännetecknas av hur nödvändig och betydande den är. Bådas inflytande på våra vardagliga liv har varit enormt.
Utan kondomen hade jorden till och med sett annorlunda ut än du känner den i dag. Vi hade åtminstone haft det betydligt trängre. Däremot hade jag ingen aning om att de tidigaste bevisen för användandet av kondomer härstammar fran egyptierna på 1300-talet före Kristus, som använde sig av djurtarmar, eller att de gamla kineserna körde med oljat silkespapper, medan japanerna gängade med antingen tunt läder eller sköldpaddsskal (!).
På det här viset går Paola Antonelli igenom föremål efter föremål: från frisbeen, den kinesiska lyckokakan, läppstiftet, legoklossarna och flip-flop-sandalerna, till plåstret, innebandybollen, gitarrplektrumet, post-it-lapparna och glasstruten.
Det är ett utmärkt urval, överraskande och intressant, och Antonelli lyfter fram historien och snillrikedomen på ett inspirerat, kunnigt och medryckande sätt till en backdrop av väldigt fina fotografier.
De små sakernas stora betydelse i våra liv har äntligen fått en rättvisande uppmärksamhet.
Design" behöver alltså inte ha former och färger och linjer och motiv som syns och tar plats och gör sig till.
Det räcker med att den är oumbärlig.
Rikard Lind
Frilansjournalist