Anna Lönestam Sandblad som driver rörelsen i Mantorp är glad över uppgörelsen med Gulf och Emab, det senare en medlemsorganisation för fria handlare inom trafikbutiker.

– Shell vill automatisera sina stationer och det var inget alternativ för oss. Vi känner att det fortfarande finns ett behov av en bemannad servicestation, säger Anna Lönestam Sandblad.

Macken i Mantorp har sju heltidsanställda plus tre deltidare. Och kanske kan de bli någon till.

– Gulf vill satsa mer på bilisterna och tanken är att vi ska bli mer bilistvänliga som i gamla tider med bättre service åt bilkunderna. Vi får se hur vi orkar med det samtidigt som vi ska göra allt annat i butiken. Eventuellt kan det bli tal om nyanställning.

Förutom namn- och flaggbytet och bättre bilservice kommer kunderna att märka skillnaden på att alla oljor byts ut. Bort med Shell, in med Gulf.

Anna Lönestam Sandblad minns även tiden före Shell. Hon var 11 år när hennes föräldrar Gunnar och Ylva Lönestam tog över Mantorps bilverkstad 1 januari 1984 av Erik och Elisabeth Gustavsson som sålde Nynäs bensin och oljor.

– Så visst kommer det att kännas vemodigt att hala Shellflaggorna, men vi känner att det inte går att gå vidare med deras nya koncept.

Mantorp blir Gulfs 20:e station efter "återkomsten" i april 2013 då en station öppnades i Skellefteå. Även på Roxtorpsgatan i Linköping omvandlas Shell till Gulf samma dag som i Mantorp. Gulf lanserades 1937 i Sverige och hade som mest 4 000 försäljningsställen, men köptes 1983 av Kuwait Petroleum som senare slogs ihop med OK. Gulf-målet är 100 stationer inom fem år.

Faktum är att Gulf har funnits tidigare i Mantorp, men då på en annan station (nuvarande Pump) där man "försvann" i mitten av 80-talet.

Men 2 januari vajar flaggorna i Mantorp på nytt.