De ger struliga unga män ny chans

Förut skapade de it-lösningar och byggde Dreampark, ett känt IT-företag baserat i Linköping och Norrköping som de sålde till Motorola/Google 2011.

Mattias Josephson och Henrik Lindmark   fd ägare till Dreampark

Mattias Josephson och Henrik Lindmark fd ägare till Dreampark

Foto: Mikael Svensson

Ekonomi, näringsliv & finans2013-10-29 07:40

Nu löser de helt andra sorters problem. De har kopplat ihop entreprenörskapet med att göra nytta i samhället, både lokalt och globalt. Mattias har tagit över ansvaret för välgörenhetsorganisationen Livgivande företag. Han har också startat ett eget nytt företag, Idéfabriken, där han bland annat stöttar andra näringsidkare som försöker kombinera affärsmässiga idéer med olika typer av samhällsnytta.

Till exempel är Mattias involverad i uppbyggnaden av en ny internettjänst, pennybridge.org, som ska knyta ihop människor i de digitala sociala nätverken med världens alla välgörenhetsorganisationer.

– När företag engagerar sig i samhället eller i de globala problemen gör de något bra och får samtidigt en massa extra värde i företagen. De blir omtalade positivt och förtroende hos kunder ökar. Det är en win-win situation, säger Mattias Josephson.

Henrik är pappaledig just nu, men han engagerar sig ideellt i kyrkan och andra sociala sammanhang.

Vems ansvar?

För några månader sedan ställdes deras känsla för socialt ansvar på sin spets. Några killar med kriminell bakgrund hade bestämt sig för att försöka ta sig ur den situationen. De vände sig till en pastor för samtal och för att få råd. Och killarna kämpade så gott de kunde, men det var omöjligt att hitta jobb. Via kyrkan kom de också i kontakt med Mattias och Henrik som fick höra om deras problem. Just då visste de inte riktigt vad de skulle kunna göra. Vilket företag skulle ta socialt ansvar för de här killarna? Och hur skulle det gå?

Skapa lösningar

Men problem finns till för att lösas. Mattias och Henrik tänkte tillsammans, som på den gamla Dreampark-tiden. Och idén kom. Mattias och Henrik startade verksamheterna Close2U och Styrka där de anställda kan få en andra chans. Eller en första.

– Att sitta i anställningsintervjuer med de här killarna ger både mod och energi. De vill inte fortsätta med brottsligheten utan försörja sig själva på ett hederligt jobb och många av dem är riktiga entreprenörer. Och det första de tänker är hur de ska kunna hjälpa andra kompisar att lämna kriminaliteten, säger Henrik Lindmark.

Under Mattias och Henriks ledning och med stöd från Arbetsförmedlingen kom verksamheterna i gång. Två killar driver närlivsbutiken Close2U medan 14 personer jobbar med fastighetsskötsel och liknande i Styrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!