Fler klagar på pellets

Ekonomi, näringsliv & finans2006-11-23 00:00

Pelletspriset har stigit med upp till 25 procent sedan i våras, beroende på tillverkare och leverantör. På flera diskussionsforum på internet där pelletseldare utbyter synpunkter med varandra går det att se att allt fler är missnöjda med den pellets de just köpt. Söndersmulad pellets är kanske det vanligaste problemet, men det rapporteras även om fuktskador som fått pelletsen att svälla upp och bli oanvändbar.

Och på bioenergiföretaget Äfab i Linköping bekräftar pelletsexperten Bengt-Erik Löfgren att det finns en del problem med pelletsen. Men han vill tona ned kritiken mot just hållfastheten.

- Visst händer det att pelletsen smular. Men det beror ofta på rena hanteringsfel. Många villaägare bygger egna förråd dit pelletsen kan blåsas in direkt från en bulkbil. Om förrådet är felaktigt konstruerat kan pelletsen gå sönder.

- Enligt min åsikt har den svenska pelletsen blivit betydligt bättre under de senaste åren. Det finns mycket pengar i det här, vilket gör att tillverkarna är rädda för att få missnöjda kunder. I dag är villaägarna den största kundkategorin, vilket de inte var för några år sedan. Då var det betydligt vanligare att villaägarna fick dålig pellets.

Felaktig hantering

Bengt-Erik Löfgren menar även att kritiken mot vattenskador ofta beror på rena handhavandefel, antingen hos villaägaren eller leverantören. I det fall pelletsen levereras i små säckar på 16 kilo förvaras dessa alltid på pallar som är inplastade. Blir det en spricka i plasten tränger fukten in och skadar pelletsen som finns närmast. Och i områden där det finns mycket duvor, skator och kråkor brukar fåglarna ibland få för sig att hacka sönder plasten, vilket kan motverkas genom att man lägger en tjock presenning ovanpå.

Bengt-Erik Löfgren anser att ett betydligt allvarligare problem är att den standard som all svensk pellets ska tillverkas efter har alldeles för stora toleranser för hur pass energirik pelletsen får vara. Eftersom de automatiskt styrda pelletsbrännarna doserar efter volym och inte efter vikt kan det leda till driftsstörningar.

- Vi har funnit att vikten på olika sorters pellets varierar mellan 650 och 739 kilo per kubikmeter. Det här är en så pass stor skillnad i volym att man måste justera bränsle/luftblandningen i brännaren om man byter sort. Om man ställt in brännaren för en "lättare" pellets och sedan byter till en mer kompakt sort blir förbränningen alldeles för mager, vilket leder till att det sotar och osar om pannan. Därför bör man hålla sig till pellets från samma tillverkare för att minska risken för driftstörningar.

Importera själv

Som en följd av att de svenska pelletspriserna skenat iväg börjar allt fler villaägare att importera pellets på egen hand från bland annat Polen och Litauen. För den som kan åka dit själv eller har känningar inom åkerinäringen kan detta vara lönsamt.

Ett ton polsk pellets i småsäck kostar cirka 1 500 kronor inklusive moms, vilket är nästan 1 000 kronor billigare än i Sverige. Men då tillkommer frakten från den polska fabriken till pannrummet i Sverige.

Peter Fredriksson/TT Spektra

peter.fredriksson@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!