FRÅGA:
Min fråga handlar om en så kallad boutredningsman och vad som gäller när en sådan tillsätts. I det här fallet så hade en bouppteckning inletts men fick avbrytas då en boutredningsman tillsattes. Jag tycker att bouppteckningen skulle ha fullföljts - om det därefter visade sig finnas oklarheter skulle man först då kunna begära att en boutredningsman tillsätts. Räcker det räcker med att en part begär boutredningsman? Undrar nu hur det går med kostnaderna, blir inte jag skyldig att betala för den påbörjade boutredningen som avbröts likväl som boutredningsmannens arvode samt advokatkostnader?
Vid själva bouppteckningen är det en nackdel att inte ha en juridisk kunnig person som närvarar? Boutredningsmannen som är juridiskt kunning representerar ju motparten och det blir ju inte speciellt likvärdigt? Kanske saknar detta helt betydelse?
Håkan
Trogen Correnläsare
SVAR:
Enligt ärvdabalken ska en boutredningsman tillsättas om någon av dödsbodelägarna begär det. En sådan begäran kan göras när som helst under en pågående boutredning, det vill säga även före det att bouppteckningen är klar. Dödsboet ska betala arvodet för boutredningsmannen. Om det uppstått kostnader för boutredningen innan boutredningsmannen tillsatts så betalas det också i normalfallet av dödsboet. Boutredningsmannen ska vara neutral. Om en dödsbodelägare är missnöjd kan han eller hon begära hos tingsrätten att en god man förordnas för att utöva tillsyn på boutredningsmannens förvaltning.
Om en dödsbodelägare vill få hjälp av en jurist som företräder honom eller henne så får delägaren själv betala juristarvodet. Det är självfallet tråkigt att det i ditt fall uppkommit kostnader som känns onödiga.
Annika Landemark
Skattefrågor och familjerätt