Lågpriskedjan blir norsk – östgötska ägarna accepterar

Lågpriskedjan ÖoB med säte i Skänninge blir helnorsk. Runsvengruppen har kommit överens med de nya norska ägarna efter en utdragen konflikt.

ÖoB blir helnorskt. Arkivbild.

ÖoB blir helnorskt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi2024-03-22 15:12

Runsvengruppen i Skänninge sålde 20 procent av ÖoB till norska Europris 2018. I köpet ingick en option som innebar att Europris hade möjlighet att köpa övriga 80 procent.

Detta blev föremål för en konflikt mellan de båda bolagen. I december kom en norsk skiljedom som innebar att Europris kunde genomföra köpet. 

Nu rapporterar TT att affären är klar. Parterna har kommit överens om villkor och ett pris, enligt Dagens industri med hänvisning till sajten Market.

Prislappen landar på drygt 200 miljoner norska kronor. ÖoB blir därmed helnorskt.

– Vi har ju haft tvistigheter av olika slag kring själva avtalet. Nu är de lösta, säger Oskar Svensson, ordförande för ägarfamiljens bolag Runsvengruppen, till Market.

– Det är flera parametrar i avtalet, så man får se det samlat. Utifrån affärens helhet tycker vi ägare att vi får en acceptabel ersättning.

Optionen baserades på ÖoB:s rörelseresultat 2019, vilket ledde till en tvist om värderingen. Oenigheterna handlade också om huruvida den klausulen fortfarande gällde eller inte. ÖoB:s ägare Runsvensgruppen menade, enligt DI:s artikle i december, att optionen löpte ut 2020.

Skiljedomen skulle också slå fast vilket pris Europris har rätt att köpa ÖoB för. Enligt DI skulle lösenpriset på köpoptionen bli ungefär 211 miljoner norska kronor. För att en affär skulle bli helt klar krävdes att parterna kom överens om ÖoB:s rörelseresultat 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!