Peter möter upp utanför klubblokalen med ett leende och ett fast handslag. Han börjar omgående att berätta om föreningen. Att han brinner för sin klubb går inte att ta miste på från allra första början av vårt möte.

– Jag spelade fotboll i klubben under cirka tio år och fick väldigt mycket från föreningen. Jag kände att jag ville ge något tillbaka, säger Peter.

Han är idag engagerad ideellt i föreningen och är sedan några år tillbaka sekreterare i styrelsen.

Artikelbild

| Intiativtagare. Peter Martini kom med idén till julfirandet.

Idén till julfirandet började ta sin form förra julen hos Peter.

– Veckan innan julafton hade jag firat jul för andra gången. Det var några som skulle utomlands och några som skulle till sina särbor. Så jag satt på julafton och var klar med firandet. Då föddes tanken att jag skulle kunna göra något vettigt i år, säger Peter.

Under året har detta legat och grott hos Peter och när han insåg att det skulle bli samma sak i år med det egna julfirandet tog han i mitten av november tag i saken på allvar.

– Jag ringde till styrelsemedlemmarna och frågade om det var ok att jag tog lokalen på julafton.

Efter att han fått ett samstämmigt ja ifrån styrelsen, ringde han till Ria i Mjölby för att kolla upp så att det inte skulle krocka med deras julfirande. När han fått klartecken från Ria att så inte var fallet skrev Peter ett Facebookinlägg. Han berättade om sina planer på julafton och ställde frågan om någon kunde tänka sig att ställa upp och baka.

– Jag skrev det till mina kompisar men rätt som det var spred sig inlägget, säger Peter och ler åt minnet.

Responsen på inlägget blev mycket större än han kunde tänka sig.

– Folk har ringt, sms:at och hört av sig på Facebook om hur de kan hjälpa till.

De sex stora matbutikerna i Mjölby sponsrar med matkassar. Även några föreningar har hört av sig och vill bidra till julfesten.

– Lions i Mjölby kommer troligtvis att sponsra med engångsartiklar, säger Peter.

Sällskapsklubben, Round table i Mjölby hjälper till med julklappar som ska läggas under granen.

Peter betonar att firandet är till för alla som vill komma och fira jul.

– Det är ju viktigast för dem som inte har något annat ställe att ta vägen till. Men det ska inte vara så att man känner att om man kommer till Tubbes julfirande så visar man att man är ensam. Alla kan komma hit utan att egentligen ha någon anledning. Jag har kompisar som kommer efter att de har firat jul.

Peter sammanfattar med att det handlar om att ”kom och fira jul med oss”.

– Det var min idé, men jag är som en förlängd arm för klubben. Det är så här vi vill göra. Vi vill skapa en samlingsplats på julafton dit man kan komma ensam, i par eller i grupp.

Hur känns det?

– Att folk slöt upp och att intresset är så stort att hjälpa till är ett bevis på att vi tillsammans kan åstadkomma något bra. Ur julaftonsperspektivet känns det nervöst. Det är omöjligt att säga om det kommer fem eller 300 personer. Men om det kommer bara en person är det värt det.

På Ria i Mjölby som också ordnar julfirande fast på andra dagar är man väldigt positiv till julfirandet.

– Vi har valt att för andra året i rad inte ha julfirande på julafton eftersom Svenska kyrkan har öppet då och många av de som går hos oss går även till kyrkan. Så det är jättebra att det finns ännu ett alternativ, säger Ansa Gustafsson, köksansvarig på Ria.

Fotnot: För mera information, www.turabdinfc.se