– Jag är jättetacksam och glad, säger Lotta Johansson, arbetssökande Mjölbybo som sitter i en av stolarna och får sitt hår klippt av Nettan Fransson.

Det är andra året som Göran Häger och hans anställda viker en förmiddag före jul till att bjuda människor i en utsatt livssituation på gratis klippning och skönhetsbehandling.

– Det var personalen som kom med den idén förra året. Det blev så uppskattat att vi bestämt oss för att fortsätta, säger Göran Häger som klipper av Håkan Johanssons ljusa lockar så det bildas drivor under frisörstolen.

Artikelbild

| Frisörerna Malin Karlsson och Göran Häger klipper Rias deltagare på löpande band. Efter lunch återgår salongen till sin vanliga verksamhet.

En lista hade satts upp inne i Rias lokal där man kunde skriva upp sig. Det blev snabbt många namn.

– Det uppstod jubel här när listan kom upp, berättar Susanne Eriksson som är föreståndare på Ria – Hela människan, som är en ekumenisk organisation.

Det är lite löpande band-princip som gäller om man ska hinna med 16 kunder på en förmiddag. Nettan lämnar över Lotta till kollegan Lisa Hansen för att göra slutfinnischen, fast Lotta tackar nej till att få håret lockat.

Ria i Mjölby hade 5 500 besök under 2016 och Susanne tycker att det verkar öka. Ekonomin har blivit mycket bättre och man håller på att rekrytera en ny tjänst på 50 procent. I dag arbetar hon själv heltid och en kollega på 75 procent. Många frivilliga hjälper till och pengarna kommer från kommunen, kyrkorna och andra organisationer, plus privata donationer.

Artikelbild

Håkan Johanssons avklippta hår ligger i drivor. Strax får det sällskap av skägget.

Men att företag ställer upp gratis för Rias medlemmar hör inte till vanligheterna.

– Vi har fått sponsring, och några företag har skänkt mat som blivit över. Men det här var verkligen fantastiskt. Alla blev så otroligt glada. Det betyder mer än man kan förstå, säger Susanne.

Artikelbild

| Nöjd. Lotta Johanssons frisyr finjusteras av Lisa Hansen.

Ria har på sista tiden fått många nya deltagare och flera som tidigare kommit någon enstaka gång har börjat besöka mer regelbundet.

– Vi har lunch två gånger i veckan då det kommer ett 30-tal personer, säger Susanne Eriksson.

Artikelbild

| "Julklippar". Göran Häger, Malin Karlsson och Lisa Hansen med Rias deltagare.

Dessutom ordnas aktiviteter och resor, bowling och bingokvällar. Fyra övernattningsplatser finns att tillgå i lokalerna på Kyrkogatan.

Den 20 december ordnas traditionell jullunch. På förra årets jullunch kom 170 ätande. På själva juldagarna är det dock stängt.

Artikelbild

| Göran Häger och hans anställda på Hägers frisersalong bjuder Rias deltagare på gratis klippning inför jul. Frisörern Lisa Hansen hjälper Lotta Johansson med julfrisyren.

– Kyrkan har julöppet i församlingshemmet på julaftons eftermiddag. Vi tyckte det var onödigt att ha dubbelt. Men i mellandagarna kan man komma och äta skinkmacka på förmiddagarna hos oss, berättar Susanne Eriksson.