Vattnet i Falerum är otjänligt på grund av läckage i rörledningarna. Den privata vattenföreningen byter nu ut de gamla ledningarna. Men kommunen har inga planer på att byta sin del av ledningsnätet.
Falerumsborna har i flera omgångar haft problem med sitt vatten. Innan sommaren tog vattenföreningen prov som visade på för höga halter av koliforma bakterier i dricksvattnet. Miljökontoret i Åtvidaberg har rekommenderat Falerumsborna att koka sitt vatten tills vidare.
Orsaken till att koliformbakterien fått fäste i vattnet är läckage i de gamla ledningarna.
-- Då tog vi beslutet att byta ut dem mot nya ledningar i plast, säger Mikael Jonsson, medlem i Falerums vattenförening.
I hela Falerum finns ungefär 130 hushåll. Det ledningsnät som ägs av kommunen, och som berör två gator med åtta--nio hus i byns mer tätbebyggda område, kommer inte att bytas. Där ligger bland annat Falerums skola och pensionärshemmet.
-- Det är inte kul för dem som bor där. De har lika stor rätt till bra vatten som alla andra i Falerum. Vi kan inte byta kommunens ledningsnät. De borde ta sitt ansvar, säger Mikael Jonsson.
-- Vi reagerade när vi såg hur de gamla ledningarna såg ut.
De gamla rörledningarna av gjutjärn är från 1957, berättar Mikael Jonsson. De innehåller rost och tjocka avlagringar som gör att kranvattnet får en oaptitlig brun färg.
-- Jag har skickat bilder på rören till miljökontoret och frågat hur vi ska göra. Antingen säger de att det inte finns några pengar eller att det inte är något fel på rören, säger Mikael Jonsson.
Även om vattenföreningen byter ut sina ledningar så måste vattnet ändå genom den gamla delen av ledningsnätet.
-- Då kanske det inte ens är någon mening att vi har bytt ut våra ledningar, säger Mikael Jonsson.
Pär Ericsson, VA-chef i Åtvidabergs kommun, säger att kommunen inte har några planer, eller pengar i budgeten, för att byta sin del av ledningsnätet i Falerum. Om det inte är akut.
-- Vi måste veta att det finns ett problem med våra ledningar innan vi byter, säger han.
Enligt Pär Ericsson är det inte ovanligt med avlagringar i vattenledningar.
-- Så ser det ut i alla ledningar men det utgör sällan ett problem för vattenkvaliteten.
När vattenföreningen har bytt ut sina ledningar ska nya prover tas.
Om bakteriehalten fortfarande är för hög, och visar sig bero på läckor i kommunens ledningsnät, så kan det bli aktuellt att se över det, menar Pär Ericsson.
-- Vi förutsätter att vattenföreningens åtgärder löser problemet. Om inte, så får vi titta på om det berör våra ledningar.
När arbete utförs på ledningssystemet är det heller inte ovanligt att avlagringar lossnar och färgar av sig på vattnet. Det problemet borde försvinna när arbetet är utfört, menar Pär Ericsson.
Mikael Jonsson säger att vattnet har varit missfärgat länge, även innan föreningen beslöt att byta ut de gamla rören.
-- När vi sedan såg hur rören ser ut så är det lätt att härleda orsaken. När vi nu håller på och byter tycker vi att det vore smidigt om kommunen gjorde samma sak., säger han.