Sedan mitten av januari gör persontrafiken på Tjustbanan ett uppehåll, och de senaste dagarna har även godstrafiken på sträckan stått stilla. Det är smältvatten från sluttningarna runt Nelhammar strax utanför Falerum som gjort att vattnet som mest stått 21 centimeter över spåren. All godstrafik har varit inställd sedan i måndags.
Tågab, Tågåkeriet i Bergslagen AB, sköter godstransporterna på Tjustbanan, och enligt företagets vd Lars Yngström riskerar vattnet att kortsluta både ett säkerhetssystem undertill på tågen och elmotorer som är monterade på hjulaxlarna.
Sjunker sakta- Upp till 15 centimeter vatten över rälsen kan tågen klara, men det här är för mycket, säger han på telefon från Kristinehamn där företaget har sitt huvudkontor.
Nu har vattnet så sakta börjat sjunka undan och på onsdagen hade vattennivån sänkts till 18 centimeter. Om det fortsätter i den takten så är Lars Yngströms förhoppning att godstågen - ett per dag - med baltisk lövmassaved från hamnen i Västervik snart ska börja rulla igen. Förhoppningsvis redan i dag.
Förlorar en miljonDen hårda vintern och vattenmassorna som följer den i hasorna har medfört att Tågab fått ställa in närmare tio avgångar på Tjustbanan. En hård ekonomisk smäll.
- Kombination av de snöhinder som varit under vintern och nu översvämningarna har gjort att vi tappat ungefär en miljon i intäkter. Det är mycket pengar, säger Lars Yngström.
Gammal sjöbottenUte på plats vid Nelhammar fanns i går Jörgen Lindahl från järnvägsentreprenören Infranord (tidigare Banverket produktion) för att mäta hur vattennivån förändras. Området är gammal sjöbotten och översvämningar är vanliga, men inte av den här kalibern.
- Jag har jobbat här i några år, men så här mycket vatten har jag inte sett tidigare, säger han.
Inga sättningarNågra direkta konsekvenser för banvallen tror han inte att det höga vattenståndet kommer att få.
- När vattnet sjunkit undan så ska vi kontrollera om det har blivit några sättningar. Vattnet står still och då brukar det inte vara någon fara, det är värre om det strömmar, då är risken större att det drar med sig ballast från banvallen, säger Jörgen Lindahl.