Det var när personalen tömde automaten på långfredagen som de oäkta mynten upptäcktes. Metallbitarna har samma storlek och tyngd som en tiokrona, och det räckte uppenbarligen för att lura apparaten.

Bedrägeriet är än så länge inte särskilt omfattande. I automaten låg 47 falska tior. Det innebär en förlust på 470 kronor plus eventuella vinster.

-- Men vi får väl se om det dyker upp några fler förfalskningar, säger Jan Mattsson som är vikarierande närpolischef i Mjölby.

Polisen ska nu undersöka metallbitarna i jakt på eventuella spår.

-- Det är väl inte så komplicerat att göra de här förfalskningarna, men viss utrustning behövs ju för att såga till dem, säger Jan Mattsson.

Östergötland drabbades av ett liknande fall för ett år sedan, då fem restauranger i Norrköping hittade totalt 737 metallpoletter i sina Jack Vegas-automater.

-- Vad gäller Mjölby kan jag inte påminna mig att något liknande hänt förut, säger Sven-Inge Karlsson vid Mjölbypolisen.

Ett större bedrägeri avslöjades i Sundsvall för ett halvår sedan. Där rörde det sig om en kombination av falska mynt och falska sedlar, och det bortsvindlade beloppet närmade sig 200 000 kronor.

-- Men bedrägerier av den här typen är inte ett dugg vanligt förekommande, säger Gunnar Werner. Han är chef för affärsområdet restaurangspel på Svenska Spel, som administrerar spelautomaterna.

-- I de fall vi uppdagar bedrägerier åtgärdar vi apparaterna så att förfalskningarna inte kan användas. Hur det går till vill jag inte tala om.