Lyrisk grafik, färgstarka fantasier och skön keramik bjuder Skådebanan på i sin sommarutställning.

Ida Niklasson står för det lyriskt, känsliga med sina fjärils- och skördebilder. Även om stiliseringen ger mer dekorativa än konstnärliga kvaliteter. Så också vad gäller hennes blyertsteckningar med modeller som är lite ”omogna”. Betydligt längre i sitt konstnärskap har hon kommit i den märkliga kvinnokonstruktionen ”Outside the box” och i en spontanistisk svit, som kan befinna sig i gränstakten mellan Pollocks och Miros uttryck. Här finns förutsättningar för nya livfulla, konstärliga skapelser.

Christoffer Dahlby tillhör de spontana iakttagare av omvärlden, som fångar upplevelser och gestaltar dem i sina gouachemålningar. Här finns motiv av ”Trapphus” och "Trädsgårdscenarier" med astronomiska blickar mot universum Det tydligt färg- och linjeåtergivna scenerna, tillsammans med de surrealistiskt splittrade inslagen, gör hans bilder spännande. Hans motiv ”Vid ett fönsterbord”, som är något extra, får mig att tänka på att han kanske skulle bli en utmärkt serietecknare.

Artikelbild

Helena Sjögren: "Min sommar med Nils". Keramik.

Helena Sjögren står främst för de estetiskt och även historiskt inkännande inslagen i utställningen. Hon har inspirerats av sin farfars kusin Nils Sjögren, som djärvt har gestaltat en naken, fritt uppsträckt kvinnoskulptur som finns på länsmuseet – och återger här en svit av sex keramikskapelser i samma anda. Vågorna som uppbär denna varelse har hon sedan återgett med en känsligt skimrande glasering. I sex lådor med titthål bjuder Helena även på ett äventyr in i naturens lite mystiska, och ljusskimrande värld.