Eva Fornåå och Christina Olivecrona har sedan år 2000 samarbetat med en installation på temat "Livsprojekt". Med utgångspunkt från "ägget", som är utgångspunkter för våra liv, så utforskar de här existensens förutsättningar.

Även i den här fotoutställningen har de samarbetat, och nu på temat Berlin.

Med åtta svartvita foton med rubriken "Mätningar i Berlin", återger de foton från sin resa 1988 i Östberlin, alltså före murens fall. Det är motiv från muren, ett kafé och hotellrum där de själva agerar som statister. I de sistnämnda motiven finns måttbandet med, som visar tydligt att det är frågan om "mätningar". Hur är miljön, arkitekturen och människorna?

Artikelbild

Ur sviten Berlin 2008. Färgfoto.

Som en kontrast och utvidgning av dessa mätningar visas därefter elva färgfoton från Berlin 2008. Det är fångade från motsvarande miljöer och visar på stora förändringar i stadsbilden. Bland de mest drastiska finns torget som hade några sköna, naturalistiska skulpturer som nu helt har förvandlats till en rensad byggarbetsplats (vart tog skulpturerna vägen?). Det som tydligast visar kvarhållna traditioner är att kuddarna formades på samma toppiga sätt vid hotellbäddningen!

Bildurvalet är sparsmakat, framför allt i den svartvita sviten - som också visar att arrangemanget är betydligt viktigare än kvalitén på bilderna. Samtidigt är det svartvita motivet från muren, med vakttornet, klottret och den ritade stegen, något extra. Bland färgfotona tilltalas jag särskilt av det strama byggnadskomplexet bakom en skylt med foto på en murvakt (Checkpoint Charlie), och motivet med den sönderslagna muren där himmelsljuset tränger in.

Även om utställningen kan kännas lite splittrad, så upplever jag en fascination av dessa undersökande inslag i det stora flödet av liv, uttryck och miljöer från två Berlin-världar.