I går tillkännagav Alstom - som är en av ABB:s främsta konkurrenter - att man planerar att sälja sin lönsamma transmissions- och distributionsenhet, T&D, samt sin industriturbinenhet. Försäljningen väntas inbringa drygt 28 miljarder kronor före mars nästa år. Kvar i koncernen blir fartygs- och tågtillverkningen samt delar av kraftverksamheten.
Göran Skoglund är informationschef på Alstom i Sverige. Han räknar med att turbinenheten kommer att ha en ny ägare inom två månader. Det är ännu inte klart vilket företag som kommer att ta över. Det har tidigare spekulerats i tyska Siemens eller amerikanska General Electric.
- Det finns ett flertal intresserade aktörer, säger Göran Skog-lund.
I Finspång arbetar cirka 2 000 anställda på Alstom. Enheten för kundservice med 200 anställda kommer att stanna i Alstoms ägo.
- Den här försäljningen kommer att påverka cirka 1 800 anställda i Finspång och Ludvika. Merparten arbetar i Finspång.
Av de 1 800 anställda är cir-ka 600 metallarbetare. Göran Skoglund är inte orolig för att försäljningen kommer att leda till personalminskningar i Finspång.
- Verksamheten är lönsam och vi har ett bra produktprogram, säger han.
Inte heller Jan Karlsson, ordförande i metallklubben på Alstom i Finspång, är särskilt orolig.
- Jag hoppas att vi får en bra ägare. Jag är säker på att Alstom bara kan tänka sig att sälja verksamheten till ett seriöst företag. Vi som arbetar här har mycket att göra, orderböckerna är fyllda.
I Finspång tillverkas och utvecklas kraftgeneratorer för el och värme samt turbiner för att pumpa olja och gas.
- Marknaden för den typen av produkter är långsamt växande, säger Göran Skoglund.
Hur kommer det sig att Alstom säljer en verksamhet som går med vinst?
- Man kan likna det vid en fotbollsklubb som har hamnat i ekonomiska svårigheter. Då säljer man stjärnan för att lösa problemet, säger Göran Skoglund.
I Finspång har det tillverkats turbiner sedan 1913. På 1950-talet tog dåvarande Asea över verksamheten. 1999 bildade ABB och Alstom ett gemensamt bolag för att driva turbinverksamheten, men redan efter ett år sålde ABB sin andel till Alstom.
Det finns flera förklaringar till att Alstomkoncernen varnar för en förlust under räkenskapsåret 2002/2003 på 12 miljarder kronor.
Koncernen har problem med sina stora gasturbiner som tillverkas i Schweiz. En amerikansk köpare av åtta kryssningsfartyg, som Alstom tillverkat, gick i konkurs efter terrorattackerna mot USA. De fartygen får inte Alstom betalt för. Dessutom har koncernen fått problem med sina leveranser av tågsystem till England.
Alstom kommer inte bara att sälja delar av företaget för att få ordning på finanserna. Kostnadsbesparande åtgärder ska spara 4,6 miljarder kronor per år inom en tvåårsperiod. Dessutom ska en nyemission vid "lämpligt tillfälle" inbringa drygt 5,5 miljarder kronor.
Totalt har Alstom 118 000 anställda i världen, varav cirka 3 000 i Sverige.