-- Då är det omöjligt att bli en bra ledare som orkar se och lyssna på medarbetarna, som är effektiv och kreativ, säger Sabina Sjölander från Näringslivets ledarskapsakademi.
Hennes kollega Jack Borgström visar bilder på styrelsemedlemmar i stora börsbolag: äldre män nästan utan undantag.
-- Här ser vi Sven, 34, Lars, 40, Karl, 39, säger Jack Borgström, ja, det är inte deras ålder jag nämner, utan födelseåret ...
-- För äldre män har karriärkraven inte uppfattats som orimliga, säger Sabina Sjölander. De har balans i livet, med full service hemma. Yngre män och kvinnor har inte balans i livet.
Sabina Sjölander och Jack Borgström deltog 1997 i forskningsprojektet Arbetsglädje i livet - om ledarskap på 2000-talet, där unga människor diskuterade ledarskapets villkor.
-- De unga vill ha chefer som har medarbetarna i fokus, säger Jack Borgström när resultatet diskuteras på nätverket Jämnas forskarseminarium om "Framtidens ledare" på Alstom Power i Finspång.
-- Chefskapet ska vara en profession som kräver ledaregenskaper. I stället är det ofta den bäste säljaren eller den bäste ingenjören som blir chef, trots att han kanske varken är lämplig eller egentligen vill det.
Det finns en "karriärnorm", villkor som gäller för den som vill vandra uppåt på stegen. Den säger att man vid 35--40 års ålder ska ha visat framfötterna och ha ett antal lyckade projekt bakom sig med en arbetstid på 60--70 timmar i veckan. Detta betyder att karriärsatsningen inträffar samtidigt som de flesta människor är i färd med att skaffa familj.
-- 13 procent av män i företagsledande position har en hemmafru, visar en undersökning. Ingen kvinna i samma position har hemmaman, säger Sabina Sjölander. Och bland unga män är det ju ytterst få som har hemmafru.
Gamla chefer har många teorier om varför så få kvinnor når ledande positioner i närings- livet. En vd på ett av de stora börsföretagen talar om kvinnor som står stilla i utvecklingen i flera år när de är hemma hos barnen och sedan omöjligt kan göra karriär. "De hinner inte ackumulera så mycket erfarenhet och kunskap som är nödvändigt för de här stora jobben" tycker en annan chef.
-- Unga ledare ser inte såna chefer som förebilder, säger Jack Borgström, men ändå är det deras sätt att leva som blir normen i organisationen - hur vackert de än talar om jämställdhet.
"Balans i livet" ser olika ut för olika människor, och det variera också under olika perioder av livet. Sömn ska ha sin tid, arbete, familj och egen tid ska ha sin. När barnen är små, blir kanske den egna tiden närmast obefintlig. I dag tycker många att arbetet breder ut sig på bekostnad av allt annat. Det handlar inte bara om ett visst antal timmar, utan om att det saknas tid för reflektion och eftertanke, tid för samtal.
-- Ett företag tog bort kaffe-automaterna där de tyckte att teknikerna bara stod och hängde, säger Sabina Sjölander. Arbetsresultatet försämrades ganska snabbt, men det dröjde ett bra tag innan man insåg orsaken: man hade tagit bort en plats för reflektion och en mötesplats, där nya tankar uppstod.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors villkor löper som en röd tråd genom hela diskussionen. Men på Alstom i Finspång talar man inte så mycket om jämställdhet i dag, berättar en ingenjör i jämställdhetsgruppen.
-- Nej, vi pratar mer om balans i livet. Det behöver vi alla, säger han, inte bara för att fler kvinnor ska kunna bli chefer.
Men att "göra karriär" behöver inte bara betyda att bli chef, åtminstone inte på Alstom.
-- Nej, det finns alternativ. Den som vill utvecklas kan satsa på att bli specialist eller projektledare inom något område.
Ett annat sätt att underlätta chefsrekryteringen är att inte göra jobbet till ett åtagande på livstid. Så gör landstinget i Östergötland numera, förordnanden är på tre, fyra eller fem år.
-- Vi har fått svårare att rekrytera chefer, berättar Anita Gustavsson, produktionsledningschef på kompetenscentrum. Allt fler vill inte satsa allt på karriären.
Själv brukar hon uppmana sina medarbetare att göra samma sak som hennes chef föreslog för henne när de hade sitt första utvecklingssamtal:
-- Hon sa: i din utvecklingsplan ska det stå att du ska vara hemma en dag i månaden. Då ska du gå i skogen eller göra nåt annat du vill - det är viktig tid. Och det hade hon rätt i, den tiden betyder massor.
Maktutredningen visar att män väljer män till toppositioner, att män klarar sig bättre i omorganisationer, att 87 procent av landets hushåll inte är jämställda, att 43 procent av arbetsplatserna inte har kvinnliga chefer - men också att pappor tar mer ansvar för sina barn numera, att kvinnor har blivit mer ekonomiskt oberoende och att svenskar "i princip" är för lika villkor.
-- Viljan att förändra finns på många ställen, konstaterar Sabina Sjölander. Karriärnormen dominerar, men allt fler vill ha andra villkor som både män och kvinnor vinner på.
FOTNOT: Nätverket Jämna samlar män och kvinnor som läst 5 poäng jämställdhet på universitetet, mest chefer som jobbar med ledar- och personalförsörjning. Med hjälp av EU-pengar arrangerar nätverket forskarseminarier kring olika ämnen.