En doldis blir ny hedersdoktor

Hon har vidareutbildat tusentals ingenjörer från hela världen. Ändå är Birgit Jacobson från Finspång en doldis i svenskt näringsliv. I vår blir hon hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola.

finspång2003-02-12 05:36

När konjunkturen är på väg upp eller ned är Birgit Jacobson en av de första som vet. Under svackorna ser företagen om sitt hus och ska det utbildas, ska det ske på hemmaplan.

- Nu råder nästan reseförbud i många företag. Vi utnyttjar det till att planera i lugn och ro. När intäkterna minskar är det skönt att inte ha några stora overhead-kostnader.

"Vi" är CEI-Europe AB, ett familjeägt bolag med hemvist i det 170-åriga orangeriet - växthuset - i slottsträdgården. Men hyran för de ståndsmässiga lokalerna ligger på en angenäm Finspångsnivå och medarbet-arna är inte fler än fem, som utan oro kan avvakta nästa konjunkturuppgång.

Uppgång i sikte

Grundaren och vd:n Birgit Jacobson skymtar den redan. Sedan i höstas ökar efterfrågan på internutbildning.

- Storföretagen är klara med sina nedskärningar och börjar få ordning på sina strukturer. Samma sak skedde 1992.

Jobbet ger unik insyn även i vad som händer i enskilda bolag. Elektronikjätten Philips hade länge varit en trogen köpare av utbildning från CEI. Men 1989 minskade plötsligt deras deltagande på kurserna. Efter ett par veckor kom förklaringen: företaget aviserade stora nedskärningar världen över.

Förfrågningar om vissa kurser i ny teknologi kan också avslöja vad ett företag har på gång. Men de ska inte behöva oroas för läckor. Förtroende är viktigt för de kunder som Birgit Jacobson vänder sig till.

Förtroende, plus ett personligt bemötande som också vi från Corren får känna av vid vårt besök. När vi skjuter upp orangeriets dörr - utan minsta lilla företagslogga - står vd och tar emot i mörkblå dräkt och guldlänk om halsen. Hon hänger upp våra jackor i garderoben och visar runt i de vackra rummen.

Men under värdinneytan finns en kompetens i tung industriell vetenskap. Ett kunn-ande som varit avgörande när hon under drygt två decennier upparbetat sitt nätverk av industrifolk och forskare.

Föreläsarna är handplockade och i adressregistret - som Birgit började lägga upp på sin första PC 1981 - finns alla som deltagit i någon av de hittills 1 600 kurserna.

Gästforskare

Det började 1980. Birgit Jacobson hade just återvänt till Tekniska högskolan i Linköping efter fyra år som gästfors-kare vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Hennes specialitet var material till halvledare, då liksom nu ett område med stor strategisk betydelse för IT- industrin. Parallellt med forskningen anlitades hon som gästföreläsare på Los Angelesuniversitetet UCLA:s program för yrkesverksamma ingenjörer.

- Något liknande, en avancerad skola för ingenjörer, fanns inte i Europa. Här satt de flesta hemma i sina laboratorier.

Tänd av sina erfarenheter lade hon fram sin idé för chefer och kolleger i Linköping: skapa några utbildningar på så hög nivå att de lockar både ingenjörer från industrin och forskare från högskolorna. Då kunde de träffas och inse att de behövde var-andra.

Men gensvaret var svagt. "Det går aldrig" var det allmänna omdömet. Birgit Jacobson tog saken i egna händer och fick 100 000 kronor från dåvarande Styrelsen för teknisk utveckling (STU) för marknadsföring. På kort tid fick hon ihop 97 del- tagare till sin första kurs på Söderköpings Brunn.

Sedan har det bara rullat på. CEI har anordnat kurser runt om i såväl Europa som Asien. I dag har företaget fyra stödjepunkter: Davos i Schweiz, Cambridge i Storbritannien, Barcelona i Spanien och Uppsala i Sverige.

- Davos är min favorit, såväl sommar som vinter. Där är de experter på konferenser, och kostnadsmässigt är det oslagbart.

De veckolånga kurserna är krävande men en av Birgit Jacobsons poänger är att deltagarna och föreläsarna också ska ha det trevligt. I Davos får de fyra timmar ledigt mitt på dagen för att åka skidor. I gengäld får de räkna med ett rejält kvälls-pass i lektionssalen.

Varit med länge

Ett hundratal föreläsare ingår i stallet. Många av dem har varit med länge. Meste trotjänaren är "Mr. Silicon", Ken Bean från Texas Instruments. Han är en av upphovsmännen till tekniken bakom kiselchipsen, 79 år gammal men fortfarande aktiv.

Själv fyller Birgit Jacobson 65 i sommar men har inga planer på att gå i pension. Dock är successionen säkrad. Dottern Elisabet Larsson har efter ett antal år i industrin - senast på Ericsson - tagit plats i familjeföretaget med sikte på vd-stolen.

- Men jag inser att det krävs en hel del för att ta över efter Birgit, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!