-- Vi har hur mycket jobb som helst. En kund som vill ha bergvärme får vänta 8--10 veckor, säger Jonny Pettersson på Finspångs Brunnsborrning.
Företaget borrar framför allt i Östergötland. Varje dag får sex husägare en ny energikälla. I år räknar företaget med att färdigställa 1 200 objekt.
-- När elpriserna går upp är trenden att kunden vill ha djupare borrhål. Det innebär att värmepumpen kan ta en större del av energibehovet i villan, säger han.
För några år sedan var normaldjupet i borrhålet omkring 120 meter. I dag ligger det på 130 till 140 meter. Varje borrmeter kostar omkring 210 kronor plus moms.
-- En större investering i borrhålet är lönsamt, konstaterar Jonny Pettersson.
De flesta husägare som konverterar till värmepump har oljeeldning eller el med vattenburet system. För villaägare med direktverkande el är det dyrt att byta uppvärmningssystem. Merkostnaden ligger på minst 50 000 kronor, eller 170 000 kronor.
Jonny Pettersson tror att antalet villaägare som vill ansluta till bergvärme kommer att ligga på ungefär samma höga nivå som i dag. Men toppen kan vara nådd.
-- Det hänger mycket på de politiska beslut som tas. Sedan är det inte alls säkert att framtidens pump använder bergsvärme. Den kanske drivs med gas eller olja.
Sven-Olof Rydström i Sturefors utanför Linköping är bara en av många villaägare i Östergötland som satsar på värme från egen källa. När luftvärmepumpen i huset gick sönder var det inte svårt att välja ny modell för uppvärmning.
-- Värmepump är i dagsläget det bästa alternativet. Det finns inget som konkurrerar ut bergvärmen, säger han.
Sven-Olof har jobbat som tekniker på Saab och är väl insatt i hur de olika energisystemen fungerar. För fjorton år sedan installerade han en luftvärmepump, som även kopplades till varmvattenberedaren i huset.
-- Jag värme tidigare upp huset med olja, men det blev för dyrt. Oljepannan har jag kvar i reserv, men nu försvinner även den.
När villan, som har en boyta på 115 kvadratmeter och lika stor källare, värmdes upp med olja förbrukades nära 3 kubikmeter om året. Luftvärmepumpen fick ned energiförbrukningen till 15 000 kWh. Med bergvärme och 145 meter djupt borrhål kan Sven-Olof spara ytterligare några tusen kilowattimmar.
-- Jag bytte system därför att luftvärmepumpen lade av. Den investering på 120 000 kronor som vi nu gjort är säkert betald efter cirka 10 år, åtminstone jämfört med oljan, anser Sven-Olof.
Sven-Olof planerar att komplettera bergvärmen med en solfångare, som kan värma upp tappvarmvattnet. En sådan lösning kan spara ytterligare tusen kWh.
Sven-Olof och flera andra villaägare i Sturefors har blivit erbjudna att få fjärrvärme, genom Tekniska Verkens utbyggda nät.
-- Den monopolställning som finns är inte bra. När priset höjs finns ingen chans att kunna påverka det själv, genom att exempelvis spara energi.
värme från berget
högtryck hos borrföretagen