Hans kor flydde i panik från vargen: "Är kvar därute"

Veiné Andersson saknar fortfarande sex av sina åtta kor som skrämdes ut på vägen i tisdags. "Det har aldrig hänt förr", säger bonden.

Veiné Andersson har aldrig varit med om att korna rymt och sprungit på vägen en och en halv mil. "De har nog träningsvärk efter den marschen".

Veiné Andersson har aldrig varit med om att korna rymt och sprungit på vägen en och en halv mil. "De har nog träningsvärk efter den marschen".

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-12-11 20:00

Telefonen har gått varm hos 64-åriga Veiné Lennart Andersson som bott på gården vid Rösjö i stort sett hela sitt liv.

Vi närmar oss hagen där ett par kor finns kvar, när det stora flertalet skrämdes iväg och sprängde stängslet.

De flydde senare iväg och vid 18.15-tiden i tisdags sprang de på ett fordon på vägen. Ingen person skadades. Korna som gått på vägen sprang ut till skogs igen.

– En och en halv mil sprang de den där kvällen.

Är alla hemma nu?

– De är kvar därute. Exakt var vet vi inte riktigt än. Det får bli när de är så lugna att vi kan flytta dem. Två har jag sett på lite närmare håll. De andra vet jag på ett ungefär var de finns. Jag får lite rapporter och folk ser spår, säger Veiné Andersson.

När vi träffar Veiné och djurbesättningen som normalt är på 20 mjölkkor och ett 20-tal ungdjur är hans teori att något har skrämt dem i hagen, att de sedan följt vägen.

– De sprängde sig genom stängslet. Det har aldrig hänt förr. De måste känt sig jagade, något fick dem i panik. Sedan har de troligen blivit stressade av bilarna när de var uppe på vägen. De måste följt ljusen på bilarna i andraläget, berättar Veiné.

– Länsstyrelsen har varit ute och sökt. Men jag vet inte om de har hittat något?

Finns det mycket spår av varg här?

– Det är så vanligt att ingen egentligen bryr sig om att rapportera det varje gång någon ser varg.

Under måndagen och tisdagen registrerades tre möten med varg. Ett i Solberga på måndagen där tre vargar observerats. Två vargar ska ha iakttagits av en motionär i Nyhem, Finspång under tisdagen.

Ronny Ripskog, bor tre kilometer från Veiné och var nära att köra på en varg dagen innan korna slet sig.

– Jag kom på vägen med bilen, då kom den upp på högersidan och sprang framför mig. Det var jättenära att jag skulle köra på den. En riktigt bjässe. Jag uppfattade inte riktigt vad det var först när den överraskade mig, berättar Ronny som skickade in observationen till sajten Skandobs.

Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen, har fått rapport på spårningen som gjordes efter att Veínes kor rymt.

– De kunde konstatera att vargen hade gått efter korna som gått på vägen. 20 meter bakom kunde vi hitta spår efter varg som troligtvis följt bakom, säger Mia Kjällander, Länsstyrelen.

– De spårade ifrån hagen om jag förstod det rätt. Där djuren gått ut och sprungit hade varg varit. Om de hade följt och jagat dem, eller om de kom långt efter då, kan jag inte svara på. Men varg hade varit bakom djuren i alla fall.

Är det problematiskt att vargen rör sig nära?

– Ja, det kan det vara. När det finns mycket människor i området, samtidigt mycket tamdjur blir det problematiskt. Det är en svår balansgång. När är risken stor att det kan bli attacker på tamdjur, är det vi tittar på mest. Sedan är frågan hur pass vana de blir att möta människor. Det gör att de blir mindre rädda. 

Vad kan man göra om man möter varg?

– Om man vågar är det bästa att skrämma iväg dem. Tjoa, vifta, skrika mot dem. Kanske de märker att människans närvaro inte är så trevlig för dem. Ett sätt om man ska kunna ha rovdjur i våra trakter. Människan är inte ett bytesdjur för vargen, men man kan tänka sig att fjolårsvalpar vill leka. 

Lantbrukare Veiné Andersson pratar med kossorna, när vi tar bilden går vi inte för nära för att inte stressa boskapen.

Vad tycker du om varg?

– Ja, jag tycker inte vi behöver ha några här.

Del av stängslet som gav vika för de tio kor som fanns i hagen. "Men jag är inte säker att alla tog sig ut den vägen, det finns ett ställe till", säger Veiné Andersson.
Del av stängslet som gav vika för de tio kor som fanns i hagen. "Men jag är inte säker att alla tog sig ut den vägen, det finns ett ställe till", säger Veiné Andersson.
Vargobservationer

Det har påträffats spår av varg bakom korna som sprang ut på vägen i tisdags kväll. I början fanns ett antal observationer i Finspångstrakten som skickats in av privatpersoner och är ej bekräftade.

Söndag 6 december: Djurshyttan, Finspång. Fyra spår av spillning efter varg

Måndag 7 december: 
Djurshyttan/Kvarnfallet, Finspång. 2 varg, spillning.
Solberga, Finspång, Synobservation. 3 vargar.
Backa Valstorp, Synobservation. 1 varg.

Tisdag 8 december:
Nyhem, Finspång. Synobservation 2 vargar.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!