I hörnet av Jonas Wennströms väg och Trädgårdsvägen i centrala Finspång står Janne Hildemar och tittar mot den stora fastigheten. I häcken utanför flerfamiljshuset, som en gång var hotell, har det under många år stått en cykel inplanterad i häcken.
Eftersom det är gång- och cykelväg precis bredvid häcken har många undrat och kanske fnissat åt den något ovanliga synen.
Efter en hel del detektivarbete visar det sig att Janne är exakt den person vi vill prata med.
– Jag hörde av en vän att ni sökte svar på mysteriet med cykeln i häcken. Jag kan bringa en del klarhet, även om jag inte vet exakt hur cykeln hamnat här, berättar han.
I början av 1990-talet arbetade Janne Hildemar som elkonstruktör på Gränges industriservice i Finspång. Han och några kollegor fick varsin blå Rex som tjänstecyklar.
– Vi fick cyklarna för att kunna leverera ritningar. Här bak på cykeln hade jag pärmar med ritningar i en röd plastlåda. Själva stagen som jag monterade och höll lådan på plats finns kvar på cykeln, säger Janne entusiastiskt och pekar med ena handen.
På cykeln finns en plåt där det fortfarande går att utläsa ELA-K4, om man har riktigt bra syn.
– ELA stod för elavdelningen och K stod för konstruktionsavdelningen.
En dag när Janne kom till jobbet var cykeln borta. Trots mycket letande kunde han inte hitta den.
– Cykeln var tyvärr stulen och jag tänkte inte så mycket mer på den.
Det är knappt man tror att det är sant. Men när Janne 2014 drev en liten antikbutik i källaren i huset i hörnet av Trädgårdsvägen och Jonas Wennströms väg gjorde han en oväntad upptäckt.
– Min gamla tjänstecykel stod där i häcken. Gissa om jag blev överraskad och snopen. Hur den kommit dit vet jag inte, men det ser ut som att den legat på sjöbotten på grund av all rost. Kanske i Skuten, funderar Janne.
Cykeln har nu i flera år tjänstgjort som kombinerat insynsskydd och klätterstöd för häcken.
– Jag var nära att ta bort den för ett tag sedan. Men tänkte om och vill nog ha kvar den. Cykeln kanske inte är jättesnygg, men nu finns det en bra historia bakom, säger Veronika Andersson som bor i huset.
Det var Veronikas sons gammelfaster Henna som planterade in cykeln i häcken när hon bodde där.
– Cykeln var tänkt som ett insynsskydd och hon var stolt över sin skapelse, säger Veronika och skrattar.