Vårdcentrums arkitektur och vårdmiljö kan vinna pris

Vårdcentrum Finspång är en av sju byggnader i landet som har nominerats till vårdbyggnadspriset. "Vi är jätteglada och stolta", säger Carola Skogwik, verksamhetschef, Närvårdskliniken.

Vårdcentrum tar stort utrymme i centrala Finspång. "Ett utmärkt exempel för övriga landet i fråga om vård", står i nomineringen till vårdbyggnadspriset.

Vårdcentrum tar stort utrymme i centrala Finspång. "Ett utmärkt exempel för övriga landet i fråga om vård", står i nomineringen till vårdbyggnadspriset.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-11-07 13:54
undefined
Vårdcentrum på Bergslagsvägen kan prisas både för arkitekturen och den nyskapande vårdmiljön.

Föreningen Forum Vårdbyggnad står bakom priset och tanken är att uppmärksamma goda exempel inom arkitektur och lyfta fram nyskapande vårdmiljö.

Vårdcentrum i Finspång beskrivs i nomineringen som "mycket genomtänkt" och ett "utmärkt exempel för övriga landet i fråga om framtida vård" med tanke på samarbetet mellan kommunen och regionen. Byggnaden ligger längs Bergslagsvägen, är ritad av Arkitema och invigdes hösten 2020. Den totala ytan på 17 000 kvadrat­meter fördelas på fem vånings­plan. I motiveringen står bland annat:

”Patienten tas om hand sömlöst i alla vårdövergångar, från det lilla barnet till den äldre invånaren, vid behov genom direkt­inläggning för att undvika besök på akut­sjukhus.” 

undefined
Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef, Finspångs kommun (till vänster) och Maria Frisäter, verksamhetschef, hälso- och sjukvård, har bara positiva omdömen att säga om Vårdcentrum.

Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef på Finspångs kommun, förklarar att samarbetet underlättar det dagliga arbetet när kommunen finns under samma tak som Region Östergötland.

– Det handlar till exempel om samverkan mellan personal­grupper och att utskrivnings­processen från sluten­vård till korttidsavdelningen sker så smidigt som möjligt.

undefined
Ljust och luftigt. Personalen vilar benen under rasten.

Hon fortsätter:

– Det är jättekul att man uppmärksammar satsningen på Vårdcentrum Finspång som ger förutsättningar för en god och effektiv vård. Byggnaden innebär att vi kan jobba med nära vård där patienterna inte ska påverkas så mycket av om det är regionen eller kommunen som har ansvaret. Att regionen nu har blivit nominerad till priset gläder oss på kommunen, säger Åsa Karlsson.

undefined
Carola Skogwik, verksamhetschef, Närvårdskliniken, Vårdcentrum Finspång: "Det är en fantastisk byggnad."

Carola Skogwik, verksamhetschef, Närvårdskliniken, ser fram mot några spännande veckor innan vinnarna utses:

– Vi är jätteglada och stolta över att ha blivit nominerade. Bara det är en vinst i sig. Vi trivs och tycker att det är en fantastisk byggnad. 

undefined
Entrén. Välskyltat och välkomnande.

Blev det bättre än vad du trodde?

– Byggnaden skapar förutsättningar för arbetssättet vi har i Finspång. Jag var inte med i planeringen, men är glad att vara en del av verksamheterna som ryms i byggnaden.

undefined
Patienter på väg från dagrummet på korttidsavdelningen.

Vårdcentrum rymmer bland annat vårdcentral med laboratorium, kommunens korttidsavdelning, barn- och ungdomsmottagning, kvinnohälsan och barnavårdscentral, närvårdsklinik med närvårdsavdelning, LAH, rehabiliteringsverksamhet med en ny avdelning för slutenvårds­rehabilitering och apotek. Kontraktsumman uppgick enligt NCC till 500 miljoner kronor.

Vinnarna av 2023 års vårdbyggnadspris presenteras den 16 november.

undefined
Vårdcentrum tar stort utrymme i centrala Finspång. "Ett utmärkt exempel för övriga landet i fråga om vård", står i nomineringen till vårdbyggnadspriset.
undefined
Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena är nominerad i samma kategori som Vårdcentrum i Finspång.
Karta: Vårdcentrum Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!