– En av anledningarna är säkert att köparen får mycket för pengen. Du behöver inte betala jättemycket för ett sekundärt boende. Eftersom det finns så många sjöar i Finspångs kommun så är det lättare att få en sjötomt, strandtomt eller sjöutsikt till ett vettigt pris här, säger Henrik Angström, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Finspång.

Påsken innebär att marknaden för fritidshus börjar tina och inom kort kommer stugvisningarna stå som krokus i backen. Statistik som Fastighetsbyrån har beställt visar att priserna på fritidshus i riket har ökat med 23 procent på fem år. Men hur ser utvecklingen ut i Östergötlands län? De senaste fem åren har priserna på fritidshus ökat med samma siffra även i länet. Största vinnarna är fritidshusägare i Finspång där prisuppgången är hela 102 procent. Sämst prisutveckling i Östergötland har Linköpings kommun.

För att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under mars 2017 till februari 2018 med samma period 2012/2013. Snittökningen för riket i stort ligger på 23 procent där medelpriset för ett fritidshus nu landar på strax under 1,7 miljoner kronor.

Artikelbild

| Att det finns så många sjöar i Finspångs kommun är ett stort plus när potentiella köpare letar fritidshus i Finspång.

– Fritidshusmarknaden följer till viss del marknaden för permanentbostäder och vi får se om vinterns turbulens avspeglas nu när sommarstugorna börjar säljas. Samtidigt är det en del andra lokala faktorer som påverkar marknaden för fritidshus och utvecklingen skiljer sig mycket från ort till ort, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Fritidshusmarknaden i Östergötland följer alltså rikssnittet med en uppgång på 23 procent och medelpriset för fritidshus i länet är idag drygt 1,4 miljoner kronor. Men på kommunnivå är skillnaderna stora inom länet. Finspångs kommun har en prisökning på hela 102 procent medan priserna i Linköping minskat med 13 procent. Norrköpings kommun följer utvecklingen för länet i stort med en uppgång på 24 procent.

– Vi har några fritidshus som snart ska ut för 1,5 miljoner kronor i Finspång. Men det går fortfarande att hitta fritidshus för 200 000–400 000 kronor i Finspångs kommun. Trots prisökningen är det fortfarande billigt med fritidshus i Finspång jämfört med många andra kommuner, berättar Henrik Angström.