I förslaget till översiktsplan kallas Norra och Södra Fjälla för ”möjligt omvandlingsområde”, ett uttryck som rört upp starka känslor i bygden. Redan i våras då man på omvägar fick reda på vilken landskapsstrategi som kommunen tänkt sig för området kom protesterna, något Corren tidigare berättat om. Det reviderade förslag som nu är ute på remiss har höjt temperaturen ytterligare.
Öppnar för bygglovHittills har kommunen varit mycket restriktiv med att ge bygglov i Norra och Södra Fjälla. Det kan den nya översiktsplanen komma att ändra på genom att peka ut några delar som lämpliga för större småhustomter. Fjällaborna ser ett Ekängen i vardande och vill bromsa medan tid är.
– I våras samlade vi in 300 namnunderskrifter mot att här ska byggas till med femtio, kanske hundra villor. I det nya förslaget har kommunen utökat det område som kan komma i fråga för ny bebyggelse. Man har lyssnat på fyra markägare och helt kört över oss 300 som protesterat mot planerna, säger Olle Björkman.
Emot exploateringTillsammans med Anita Törnquist, Fredrik Nord, Göran Fransson, Elin Falkäng och Carina Falkäng gör han sig till tolk för hela bygden. De fruktar att den lantliga idyllen i en kulturbygd med höga naturvärden ska förvandlas till mer eller mindre stora villaområden, som i sin tur kräver en breddning av den krokiga och slingrande vägen för att klara mer trafik.
– Det går ingen skiljelinje mellan oss som är fritidsboende här och de som bor här permanent. Alla är emot att Fjälla exploateras. När kommunen väl har sagt ja till de hundra första villorna måste man också säga ja till dem som kommer därefter. Då går det inte att sätta stopp längre, säger Göran Fransson.
Försämrar vattenkvalitetenDe sex betonar att Fjällabygden och Järnlunden ingår i det riksintressanta eklandskapet. Precis där byggandet planeras flyger ekoxar just nu.
– Artrikedomen är oerhörd och sjösystemet väldigt vackert. Med fler människor blir det fler snabbgående båtar, fågellivet förstörs och algblomningen tilltar i sjön eftersom kommunen inte har någon lösning på avloppsfrågan, säger Fredrik Nord.
Fjälla oskiftad byAtt fler boende i trakten skulle kunna öka underlaget för service även i Fjälla är inget dessa sex tror är sannolikt.
– Det skulle snarare leda till ökad konkurrens för lanthandlarna i Brokind och Skeda udde, som har svårt att gå runt redan idag, säger Fredrik Nord.
I förslaget till översiktsplan för landsbygden betonar kommunen att man i största möjliga mån ska undvika att bygga på jordbruksmark.
– Här är det jordbruksmark man först och främst vill komma åt att bygga på, så det går stick i stäv mot den intentionen. Fjälla är dessutom en av länets få oskiftade byar, ett värde i sig, konstaterar Olle Björkman.
Minskat friluftslivMånga fler än Fjällaborna själva lockas till naturupplevelser på Järnlunden och i strandnära lägen vid sjön, något en ökad bebyggelse kan sätta stopp för.
– Många utnyttjar Fjälla för friluftsliv och tillbringar tid i naturen här, men med en ökad exploatering minskar allmänhetens tillgång till miljön vid Järnlunden. Folk kommer inte att tycka att det är så mysigt här längre om det blir en massa hus längs stränderna, säger Carina Falkäng.