– Det är två mångåriga traditioner vi har, säger Kristina Westin, syföreningens ordförande sedan 20 år tillbaka.

Det var den 21 augusti 1924 som en handfull damer samlades i Hycklinge för att bilda Hycklinge kyrkliga syförening och på den vägen är det. I dag har syföreningen 13 medlemmar, samtliga aktiva och äldst är 92-åriga Elsie Nilsson.

– Det är vårt stora problem att återväxten är svag och vi önskar fler medlemmar till vår syförening. Det är svårt men vi kämpar på, säger Kristina Westin.

Artikelbild

| Hycklinge kyrkliga syförening. Fr v Görel Andersson, Sonia Johnsson, Anita Johansson, Birgitta Rödin, Ingrid Wolfbum, Krsitina Westin, Inger Jacobsson, Marita Nyström och Gun-Britt Johansson

Sonia Johnsson, sekreterare i syföreningen, fyller på med:

– Vi skulle gärna vilja ha med några killar, gärna slöjdare.

I veckan var det årspremiär för sytanterna som huserar i Hycklinge kyrkas nya samlingssal varannan tisdag.

– Våra träffar fyller en stor social funktion, särkilt på hösten och vintern, då man sitter inne mycket. Här träffas vi och gör handarbeten samtidigt som vi pratar om både det ena och det andra, säger Sonia Johnsson.

Artikelbild

| Görel Andersson är en av de 13 medlemmarna i syföreningen

– Det är så himla kul det här. Jag sa till mitt barnbarn idag, att jag skulle göra något riktigt kul, vadå så barnbarnet, jo jag ska till kyrkans syförening i Hycklinge, säger Ingrid Wolfbum.

Till syföreningsauktionen i Höganlid i Hycklinge, som är väldigt välbesökt, på hösten är det inte bara stickat och virkat som gäller.

Artikelbild

| Birgitta Rödin och Ingrid Wolfbum stickar för fullt

– Då har vi gjort korv, hemost, lagt in sill och byggt pepparkakshus för att nämna något. Auktionen brukar inbringa uppemot 40 000 kronor, säger Kristina Westin.

En annan stor begivenhet är hamndagen i juli.

– Den lockar många hemvändare, ortsbor och turister. Där är bland annat vårt brödlotteri en stor inkomstkälla, säger Sonia Johnsson.

Syföreningen är även på plats på Hycklinge JUF:s tradionella höstmarknad.

– Här har vi ett bord med loppisgrejer, säger Sonia Johnsson.

Genom åren har det blivit åtskilliga tusenlappar som har samlats in. På frågan hur mycket blir svaret:

– Tittar man på de tolv senaste åren har vi fått in över en halv miljon kronor, säger Sonia Johnsson.

Några rekord som kan vara svåra att slå är ett sängöverkast för 3 000 kronor, en hemost för 2 500 kronor och en värmlandskorv för 2 000 kronor.

– Allt vi får in går oavkortat till välgörenhet, säger Sonia Johnsson.