Folktandvården har beslutat att endast utföra akuta behandlingar och vård som inte kan vänta. Detta ska spara resurser till den vanliga sjukvården i form av skyddsutrustning och lokaler i arbetet med coronapandemin. Beslutet träder i kraft den 6 april och gäller till den 30 juni, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande. 

På onsdagen beslutade tandvårdsdirektören i Region Östergötland att Folktandvårdens verksamhet ska begränsas för att spara resurser till sjukvården. 

–  Det innebär att vi endast kommer att utföra akuta behandlingar och vård som inte kan anstå. Du som har ett annat besök inbokat kommer att få information om att ditt besök avbokas, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör, i en kommentar. 

Cornautbrottet hat lett till ett ökat behov av skyddsutrustning och lokalar inom sjukvården. Den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå har därför beslutat att fokus ska läggas på akut vård och vård som inte kan anstå. 

­– I det läget känns det inte ansvarsfullt av oss att använda regionens resurser till vård som inte är strikt nödvändigt, säger Anna Carin Dahlgren.

Folktandvården har också drabbats av en ökad sjukfrånvaro bland sina egna medarbetare. På onsdagen låg frånvaron på 19 procent, vilket är betydligt högre än normalt. Beslutet anses göra det möjligt att mobilisera den personal som är på plats för att kunna utföra akut och nödvändig tandvård på ett begränsat antal kliniker.

Samtliga medarbetare som inte är sjuka kommer att vara på plats på jobbet som vanligt. 

– De kan bli anvisade till att arbeta på en annan klinik, till exempel en av våra jourkliniker, eller så kommer de att planera för en återstart av verksamheten när den här krisen är över. Vi arbetar med våra flöden och processer för att öka vår effektivitet, och det här är faktiskt ett tillfälle att ställa om och optimera verksamheten, säger Anna Carin Dahlgren i en kommentar. 

Patienter som får sina besök avbokade kommer att få en ny tid när coronakrisen är över. 

­– Om din tid blir avbokad betyder det att din situation är stabil nog för att vården ska skjutas upp. Du kommer att få en ny tid när coronakrisen har blåst över, och du kan känna dig trygg med att tandvårdspersonalen prioriterar dig rätt, säger säger Anna Carin Dahlgren.

Folktandvården är en del av Region Östergötland och har cirka 40 kliniker på 20 orter i länet.