Elin Grentzelius, Anna Åström och Ida Bonnevier ställer sig frågande till hur kommunen kommit fram till att det är för få barn som behöver tillsyn vid Tjällmo förskola och fritids inför årets julhelg.

Föräldrarna fick en blankett om att det kommer att vara  stängt i Tjällmo och öppet i Borensberg. Anna Åström med barn i förskolan har varit i kontakt med kommunen. 

– De säger att förskolan endast hade ett barn förra julen, dessutom behöver de spara pengar och stänger därför förskola och fritids i Tjällmo. 

– Här hemma tvingas vi ta semester för att lösa barnomsorgen. Jag hinner inte lämna mina barn på förskolan och fritids i Borensberg som öppnar klockan 6 och sedan åka till mitt jobb som börjar klockan 7 i Godegård, säger Anna.

Alla tre  ifrågasätter att kommunen går på förra årets antal närvarande barn och inte på årets faktiska behov. Då skulle förskola och fritids vara stängt i Tjällmo över helgdagar för all framtid, menar de.

– Det kommer ju att vara noll barn där i år eftersom alternativet att ha sitt barns barnomsorg i Tjällmo inte finns på kommunens utskickade blanketter, säger Elin som har barn på skola och fritids. 

 Hon köper inte heller att kommunen behöver spara pengar. 

 – Månadsavgiften är ju densamma, oavsett om barnet är på plats eller inte. Min farhåga är att om vi inte protesterar nu kommer det här att börja gälla alla skollov och klämdagar. 

Föräldrarna tycker att det är otryggt för barnen att byta både miljö och möta ny personal för de dagar barnomsorgen inte finns tillgänglig i Tjällmo. Därför väljer de att lösa barnomsorgen själva dessa dagar. 

– Vi hade troligtvis också nyttjat förskolan några dagar under julledigheten om det varit öppet i Tjällmo. Dock väljer vi att inte lämna i Borensberg då vi inte känner att det är värt att lämna barnen på ett helt nytt ställe för bara några dagar. Vi skulle ju behöva skola in dem i sådana fall, säger Ida Bonnevier. 

– Jag nämnde detta med att en "ny" förskola leder till oro för våra barn till både rektorn för skola och förskola samt verksamhetschefen över barnomsorg. Jag blev då lovad att halva personalgruppen skulle följa med ner till Borensberg, säger Anna Åström. 

Svaret gör att föräldrarna blir skeptiska till fördelarna att hålla verksamheten stängd i Tjällmo när personalkostnader ändå ska betalas.