Humor är en bra pedagogisk metod. Zinat Pirzadeh har en naturlig talang att tala om allvarliga ting med hjälp av humor. Hon berättar om hur hon som flykting från Iran ser på svenska koder inom ramen för utställningen ”Hon, hen och han” om könsroller och jämställdhet som pågår på Stadsbiblioteket.

Introduktionen skedde av Ann-Cathrine Hjerdt, kommunalråd och tidigare borgmästare. Förutom att hälsa sin gäst välkommen berättade hon kortfattat om kommunens arbete med jämställdhet och mångfaldsfrågor.

Zinat Pirzadeh öppnade fyndigt i mikrofonen genom att be teknikern ta bort hennes brytning likaså till teckenspråkstolkarna. Snabbt gick hon över till att berömma den svenska jämställdheten som en av de bästa i världen, en avlägsen dröm i hennes forna hemland. Tack och lov är hon inte inställsamt politiskt korrekt. När en känd feminist skrev att ”män är djur”, kontrade Pirzadeh med att säga:

Artikelbild

– Jag är djurvän! Och för övrigt bor det många satkärringar under burkor. Ni kan väl skillnaden? Shador är en slampig variant av burka.

Hon återkom flera gånger till att jämställdheten börjar i hemmen. Riktigt hett och dagsaktuellt blev det när Zinat Pirzadeh kommenterade dagspolitiken med SD:s framgångar:

– 13 procent vill kasta ut mig ur landet. Och pengarna till nyvalet kunde i stället användas på jämställdhet. Jag vill vara svensk kvinna med persiska rötter och göra mina egna val. Och integrationen – varför kan inte fler bli lite mer som oss. Vi måste balansera och integrera olika kulturer.

Många spännande och oförutsägbara tankar och reflektioner präglar ofta hennes föreställningar, som drar mycket publik. Det var nästan fullsatt i bibliotekets hörsal.

Zinat Pirzadeh, född 1967 Sari, Iran, kom till Sverige 1991. Hon skriver poesi, skönlitteratur, krönikor och medverkar i filmer. Diktsamlingen ”Sånger till Ra”. 2010 blev hon på Svenska standupgalan utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare. 2011 kom debutromanen ”Fjäril i koppel”. Samma år framträdde hon på Bokens dag, Östgötateatern.

Vandringsutställningen ”Hon, hen och han” visas i stadsbiblioteket till och med 7 januari. Utställningen är producerad av SKL och handlar bland annat om könsroller och hur de skapas och vidmakthållas.