– Det är precis som vanligt. Det är ingen skillnad mot tidigare år, säger Gunne Claesson på Gunnes väskor, ett av de större försäljningsställena i området.

Han menar att det handlar om olaglig försäljning på nätet och utomlands som har bidragit till förvirring om reglerna. Förra året skedde uppmärksammade händelser i Malmö där personer sköt raketer och smällare mot folk och byggnader. Det beskrevs som ”nyårskaos” i medier.

– Vi är en seriös försäljare och vi vill att köparna ska sköta det här väl. Det gäller 18-årsgräns på köp av fyrverkerier, säger Gunne Claesson.

Artikelbild

| Erik Lorin och barnen Clara, 4 och Elis, 7, har just köpt en så kallad tårta med hela 86 seriekopplade raketer i.

Att det uppstår frågetecken om vad som gäller beror till stor del på att kommunerna har olika lokala ordningsregler. I Mjölby får man skjuta raketer även i tätbebyggt område på nyårsafton, liksom på påskafton och valborg. I Linköping finns det restriktioner.

Gunne Claesson tycker att det inte är lämpligt att bränna av fyrverkerier inne i stan.

På flera håll har det kommit förslag om hårdare regler eller rent av förbud även mot raketer, precis som med smällare som förbjöds för flera år sedan.

Sveriges fyrverkeribranschförbund har efter händelserna förra vintern beslutat att avveckla försäljningen av raketer på käpp. I Norge har ett förbud mot sådana införts. Beslutet innebär inget totalt stopp, men branschorganisationen har kommit överens om att sluta importera raketer på pinne. Befintliga lager kommer dock att säljas slut. Försäljningen hos Gunnes väskor domineras helt av så kallade tårtor, seriekopplade raketer i ett paket.