Det säger Stefan Vålberg som är master engineer för mjukvaruutvecklingen på Väderstad som exporterar jordbruksmaskiner till länder över hela världen. Underlaget han talar om, ja det är allas vår Moder Jord. Marken som vi odlar bjuder på helt olika förutsättningar från dag till annan, beroende på väderlek och geografi.

Vi träffar Stefan Vålberg tillsammans med flera andra ingenjörer som ansvarar för olika utvecklingsområden, på huvudkontoret i Väderstad. På utvecklingsavdelningen i Väderstad arbetar cirka 150 personer, och företaget rekryterar fortfarande.

– Det blir lätt fokus på stål och järn när man tänker på jordbruk. Man ser inte alltid att det finns väldigt mycket ingenjörskonst bakom. I dag kan bonden kontrollera våra maskiner med hjälp av en surfplatta. Vi var först med det på marknaden, säger Stefan Vålberg.

Artikelbild

| Såddmaskinen har flera finesser. Johan Karlsson och Leif Andersson kikar lite extra på den lilla blå apparaten som fördelar fröna från behållaren i såddmaskinen.

Att det är helt annan mark i Australien kan man förstå. Men skillnaderna är stora även i Sverige.

– Här i Väderstad är det mycket tung lera. Men bara några mil bort så är det helt andra markförhållanden. I Skänninge kan det vara rena flygsanden och våra maskiner ska klara alla de här förhållandena, som också snabbt kan ändra sig på grund av vädret. Lantbrukarna måste ofta fatta strategiska beslut flera månader i förväg, förklarar Leif Andersson som utvecklar jordbearbetningsmaskiner.

Han drar paralleller till vilken odling som helst.

– Hemma i grönsakslandet vill du luckra upp jorden lite först och sedan få ned fröet på rätt nivå i jorden på en rät linje, och med rätt avstånd. Och så vill du platta till jorden lite för att behålla fukten. Samma principer gäller för en såmaskin. Den ska lägga alla fröna på ett exakt djup och med samma avstånd hela tiden, fortsätter han. Med hjälp av avancerad elektronik kan man räkna fröna som far förbi i slangar (upp till 250 stycken kärnor i sekunden) och även kontinuerligt reglera hur många frön som sås per kvadratmeter.

Artikelbild

Det var lantbrukarparet Rune och Siw Stark som grundade det som blev koncernen Väderstad AB, 1962. De styva lerjordarna på makarna Starks gård hade resulterat i en uppfinning, den så kallade sladden. Den bestod av en försvarlig mängd stål som var tung nog för att smula sönder den hårdaste leran. De sålde den först till grannar, släkt och vänner. Och sedan har det fortsatt med nya uppfinningar. Nu är det en koncern med omsättning på 2,4 miljarder kronor och en närvaro i 40 länder.

– Flera operationer under en och samma överfart på marken. Det är ett av våra grundkrav. Våra maskiner tar vid efter skördetröskan och arbetar tills det står en ny gröda på fältet, säger utvecklingschefen Johan von Mecklenburg.

Artikelbild

| Här ritar de fram de olika redskapen som sedan blir bondens verklighet.

Vi går igenom fabriken som är gigantisk. Svetsarna går varma och sprutlackeringen med den välbekanta högröda färgen går på högvarv. Även om ingenjörerna på utvecklingsavdelningen lägger mycket tid på programvara och data, så kommer man inte ifrån hårdvaran: De stora maskinerna med alla funktionerna. Vi stannar i utvecklingsverkstaden, bredvid en Rapid – maskinen som i princip klarar alla bondens överfarter på åkern, inklusive sådden. Den utvecklades 1991 och är fortfarande en storsäljare. På sidorna sitter en enkel liten plåt. Ingenjörskonst i varje steg:

– Den jobbade jag ganska mycket med, berättar Johan Karlsson lugnt. När maskinen åker framåt så pressar den ut jorden åt sidorna. Plåten lägger tillbaka jorden på plats.

Artikelbild

| Ingenjören Johan Karlsson driver själv en gård utanför Linköping. Det underlättar för förståelsen, men är inget krav, säger han.

Väderstad odlar också sin egen åkermark utanför fabriken där man testkör sina maskiner. För att förfina olika metoder testar man hur verktygen bearbetar marken, och i cad-program ritar man prototyper som sedan skrivs ut med 3D-skrivare.

– Det är små, små detaljer som gör skillnad. Någon har kanske en idé på en form och med skrivaren kan vi snabbt få något att hålla i, säger Leif Andersson.

Artikelbild

| Svetsarbetet är viktigt i Väderstads fabrik. Vi har träffat ingenjörerna som utvecklar jordbruksmaskinerna.

Väderstad växer, men har största delen av sin tillverkning och utveckling i Sverige. I Överum söder om Åtvidaberg har man sitt pressverk för att bearbeta stål.

– Det finns stora konkurrensfördelar med att ha utveckling och tillverkning så nära. Vi kan snabbt och enkelt diskutera produkterna, säger Johan von Mecklenburg.

Artikelbild

| Svetsarbetet är viktigt i Väderstads fabrik. Vi har träffat ingenjörerna som utvecklar jordbruksmaskinerna.

Bolaget och fabriken växer. Närmaste året behövs upp till 70 medarbetare i Väderstad, säsongspersonal och fastanställningar. Samtidigt bygger man ut cirka 5 000 kvadratmeter för att hysa en ny plåtlaseranläggning i fabriken. Väderstad möter samma utmaningar som andra industriföretag just nu.

– Industrierna i regionen går bra nu. Det är jättebra men det ger oss en utmaning. Yrkeskategorier såsom ingenjörer, viss kompetens inom IT och svetsare blir svårare att hitta, säger Elina Åsberg, HR business partner på Väderstad.