Det är inte svårt att förstå varför Carl Fredrik Holtermann och Cilla Ramnek är förälskade i sitt hus i Furåsa mellan Vadstena och Väderstad. På baksidan har de utsikt över Tåkern och naturreservatet. Horisonten är långt borta och det känns som om slätten är oändlig.
- Jag är uppväxt i Stockholms skärgård och är van vid att ha vatten omkring mig. Slätten känns precis som havet, så vidsträckt, säger Cilla, där vi sitter med krispiga bullar vid bordet i den lummiga trädgården.
Det är en ovanlig sommardag för i år, för solen värmer ordentligt, och konstnärsparet Cilla och Carl Fredrik beklagar att det snart är dags för dem att åka till det andra hemmet i Stockholm. De flyttade in i huset i Furåsa förra sommaren, och de försöker att vara här så ofta som möjligt för att det ska bli mer än ett sommarställe.
Det röda huset har Östergötland inpå de vita knutarna, och det är skönheten i landskapet runt omkring dem som paret missionerar om.
Ett sätt att sprida reflektionerna har blivit via Carl Fredriks blogg. Där lägger han ut foton och beskrivningar av olika platser, som de har besökt. Det är alltifrån Väderstad centralkonditori till Stocklycke hamn, via ett antal små loppisar, utspridda över Vätterbygden. Från början var det mest för att visa släkt och vänner hur de hade det i Östergötland, men han har fått allt fler besökare.
- Jag ville ta reda på mer om trakten och historien. Jag hoppades att bloggen skulle vara ett sätt att få kontakt med folk i trakten, men det har visat sig att det bästa sättet att få kontakt är att träffa folk, säger Carl Fredrik.
Han delar med sig av en fundering om att bloggarna kan ha stor betydelse för att engagera yngre människor i sin trakt och dess historia, som ett komplement till hembygdsgårdarna.
- Vi behöver alla en känsla av igenkänning och gemensam identitet, som går utanför den egna upplevelsen. Hembygdsgårdarna fyller den funktionen för den äldre generationen, fyller Cilla i.
Kopplingen till regionen har de via Carl Fredriks föräldrar som alltid haft sommarhus i Varamon. Carl Fredrik har bland annat jobbat på Vättershall i slutet på 1980-talet.
- Jag hade som uppgift att avhysa överförfriskade raggare. Det var helt fel med min stockholmsdialekt, de blev ju vansinniga, minns han och ler.
Just nu håller paret på att jobba med en inspirationsbok om västra Östergötland. Boken ska kunna läsas dels utefter geografiskt område, dels efter olika typer av ställen.
- Det är vackra vägsträckor, promenadvägar, bästa badställena, loppisar, små butiker, berättar Carl Fredrik.
- Det finns ett riksintresse för en bok gjord på det här sättet, nu när folk åker ut och letar efter egna ställen. Det är en ny form av turism som inte bygger på de stora institutionerna. Östergötland förtjänar en plats där vid sidan av Gotland och Skåne.