Det var på Hannahuset i Gamleby som Mikael Gustafsson visade sina bilder från ett år i fåglarnas värld. VT fick en pratstund med honom innan visningen. Då berättade han att hans tanke var att visa att det finns något att upptäcka året om, när det gäller fåglar:

– Varje månad har skådarupplevelser att erbjuda.

På vintern finns fågelmatningarna, som ger goda tillfällen att betrakta fåglarna på nära håll. Det var så hans eget intresse väcktes, med pappans fågelmatning utanför fönstret hemma i Fillinge, mellan Åtvidaberg och Linköping.

Numera bor han i Skäggetorp i Linköping, där han är förskollärare. Även där finns en fågelmatning, så barnen på förskolan får lära sig en hel del om fåglar. En av de bilder som visades i Gamleby var för övrigt en teckning av en talgoxe, som ett av barnen på förskolan hade gjort.

Mikael Gustafsson har många fina fågellokaler i sin hemtrakt, bland annat sjön Roxen. Men även Stångån inne i Linköping kan bjuda på trevliga upplevelser för en fågelintresserad. Där finns såväl kungsfiskare som strömstare och på sommarhalvåret även forsärla.

Vilken är din favoritfågel att fotografera?

– Fisktärnan är elegant, ur fotosynpunkt, och bjuder på fina poser i luften.

En del av alla bilder som Mikael Gustafsson har tagit finns samlade i boken "Ur mitt fågelperspektiv – utkiksplats Linköping", som utkom förra månaden. Den kan beställas av författaren via print on demand.