Namn: Fredrik Gärdeman.

Ålder: 34.

Vikt: 79 kg.

Längd: 181 cm.

Familj: Sambo, två barn.

Klubbar i karriären: IF Saab, Linköpings FF, Åtvidabergs FF, Stabaek, Skeid, Vålerengen, Kalmar FF.

Aktuell: Som ny tränare i division II-laget Linköpings FF.

Just detta faktum är inget som oroar varken honom själv - eller Linköpings FF.

-- Titta på Halmstad där Jonas Thern kom in och blev en riktig injektion. Jag kan inte alls jämföras med honom, men jag hoppas att det kan bli likadant för spelarna här i LFF. Annars är det ofta så att samma gamla vanliga tränare går runt mellan klubbarna, och det är väl inte alltid så kul.

Niclas Swärdh, i LFF-styret, nickar instämmande.

-- Vi har försökt att nå elitfotbollen i 20 år utan att lyckas. Nu vill vi göra något nytt. Att ta hit en ung och ny tränare som Fredrik och satsa på talanger från Linköping känns som rätt väg att gå, säger Swärdh.

Tennistränare

Fredrik Gärdeman må sakna erfarenhet som fotbollstränare, men har samtidigt lärt sig en hel del om spelet under sina år som aktiv i både Sverige och Norge.

-- Och så har jag faktiskt gått tränarutbildning steg 3 ... i tennis, tillägger han och skrattar.

Spelarkarriären avslutades så sent som för några veckor sedan. Årets allsvenska säsong i Kalmar FF blev hans sista.

-- Ja, nu är det definitivt slutspelat. I LFF kommer jag enbart ha rollen som tränare, jag lovar.

Hur vill du se ditt lag spela?

-- Tja, det beror förstås på vilket material man har. Men jag tycker att Rosenborg spelar en väldigt attraktiv fotboll. Det är inte alls massor långbollar, utan en väldigt snabb fotboll där man försöker hålla bollen på marken och ställa om snabbt. Vad jag förstår har LFF spelat 4--4--2 under en rad år, men jag ser nog fler möjligheter med en 4--3--3--modell. Men som sagt, det beror lite på hur materialet ser ut och jag har inte sett LFF spela på nästan två år.

Att LFF tappar flera av nyckelspelarna till nästa säsong ser inte den nye tränaren som någon katastrof.

Fel spår

-- Det är självklart väldigt duktiga fotbollsspelare som försvinner, men samtidigt ger det unga och hungriga spelare chansen. Många med mig har väl känt att LFF varit på fel spår under en rad år, men nu tänker man annorlunda och det känns förstås extra spännande.

Målsättningen?

-- Mitt mål som tränare är att föra laget till superettan så fort som möjligt. Samtidigt känns det skönt att klubben är beredd att satsa långsiktigt och ge det här nybygget tid. Den dagen vi går upp måste organisationen vara stark, det är oerhört viktigt.

Niclas Swärdh instämmer.

-- Målet är att försöka få hit de allra bästa talangerna från området och bjuda dem på rätt förutsättningar så att de kan utvecklas. Nästa år har vi också med lag i både pojk--och juniorallsvenskan, vilket är mycket glädjande, säger Swärdh som lovar att det är slut med dyra värvningar av spelare på "dekis".

Hoppet om elitfotboll kanske trots allt lever i Linköping.