– Det blir skolmat på slottet! Jag funderade lite, och kikade på vad tidigare Hagdahlskockar presenterat på slottet. Jag skulle kunna göra en god hummer. Men det serverar vi inte i skolorna, säger han.

Andreas Nylén har har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen i många år, bland annat nio år i England, i svenska fjällen och för en hotellkedja i Linköping.

Hur kändes det när du fick besked om utmärkelsen?
Artikelbild

| Grillning på skolgården. Här lagar årets Hagdahlskock Andreas Nylén mat till skolbarnen.

– Jag trodde nog inte att det var möjligt. Vi tävlar ju så att säga på samma premisser som alla fina restauranger i stan.

Storköket i Kinda kommun levererar mat till äldreomsorgen, till Värgårdsskolan i Kisa och till Rimforsaskolan. Det blir cirka 1 000 portioner om dagen. Så mycket närproducerat som möjligt, tänker Andreas Nylén.

– Meningen är väl att skattepengarna ska gå tillbaka dit de kom från. Vi undviker utländskt kött, till exempel. Och vi har kunnat servera hjortgryta och kött från en lokal leverantör. Det är samma mat som när jag jobbade på restaurang.

Hur då?

– Man får tänka lite extra, jobba mer med grönsaker för att kunna köpa in närproducerat kött. Vi har också köpt in brödskivare för att kunna baka bröd själva och minska arbetstiden, och en köttbullemaskin.

Vad är elevernas favorit?

– Vi har stått på skolgården och grillat eller stekt i storpannor. Då åt barnen nästan ihjäl sig! Om man träffar dem man ger maten till så bryr man sig mer. Man ska kunna servera den till släkt sina anhöriga. Nu planerar vi liknande aktivteter i äldreomsorgen. Det ska bli riktigt roligt!

Priset delas ut den 6 februari.