Äldreboendet inte färdigutrett

-- Vad som händer i Godegård har samband med vad som händer i andra äldreboenden, till exempel i Borensberg, säger socialnämndens ordförande Anders Andersson (v). Det går inte att bryta ut ett boende ur diskussionen.

godegård2004-09-07 04:44

Förslaget att dra in nattpersonalen på servicehuset har väckt starka känslor bland de äldre, som anser att den är nödvändig. En nattpatrull kan inte ge samma service och trygghet.

Men socialnämnden måste spara pengar.

-- Vi måste få ner kostnaderna. Det vi gör beror inte på att vi vill göra det, utan enbart på ekonomin, förklarar Anders Andersson.

Något avgörande beslut tas inte i socialnämnden förrän vid oktobersammanträdet. Septembersammanträdet ska diskutera målsättningen för äldreomsorgen och bestämma en strategi för att nå målet.

Samband finns

-- Det finns ett samband mellan Godegård och Borensberg. Trygghetsboendet på Svanen är också känsligt. Om det skulle läggas ner måste det ersättas. Vi måste kanske omvandla nattpersonalen i Godegårds trygghetsboende till en nattpatrull. Och den måste kanske utökas. Innan det avgörande beslutet tas ska vi ha så mycket underlag som det är möjligt att ha.

Det kan bli frågan om förändringar också inne i stan. Ett förslag är att lägga ner äldreboendet Björktrasten. Anders Andersson säger att socialnämnden antagligen kommer att lägga fast nivån för minsta antal boende på varje enhet i äldreomsorgen, i samband med septembersammanträdet.

Visst underlag krävs

-- Det ska finnas ett underlag bland befolkningen som gör ett boende rationellt. 24 procent av dem som är över 80 år ska få plats inom särskilt boende, eller trygghetsboende. Om man räknar matematiskt finns det inte så många i Godegård. Det kan röra sig om hälften.

Men alla som bor på servicehuset i Godegård är ju inte infödda Godegårdsbor? Vad beror det på?

-- De har hänvisats dit, eftersom det funnits lediga platser.

Var ska de eventuellt övertaliga placeras, om de inte kan bo kvar på servicehuset?

-- Det är något som vi måste ta ställning till. Från början fungerade inte Solgläntan som trygghetsboende: det var servicehus med hemtjänst och nattpatrull.

Inte nedläggning

Anders Andersson säger att det är olyckligt om det har gått ut signaler om att servicehuset i Godegård ska läggas ner helt och hållet. Sådana planer finns inte, men det kan bli frågan om att återgå till det ursprungliga servicehusboendet.

Någon förändring som påverkar skolbespisningen är inte aktuell. Skoleleverna i Godegårds skola har hittills ätit sin lunch på servicehemmet och det kommer de att fortsätta med. Det påverkas inte av vilken form av äldreboende det kan bli frågan om i servicehuset.

-- Oavsett vad vi gör får det stora konsekvenser, men exakt vilka vet vi inte än. Vi kommer att ta besluten successivt och följa upp vilka verkningar de får. Fungerar de inte i verksamheten måste vi bestämma något annat.

Inte enbart äldrevården

Enligt Anders Andersson är det tveksamt om socialnämnden klarar sina sparkrav genom att enbart vidta åtgärder inom äldrevården. Det kan bli nödvändigt att granska verksamheten inom individ- och familjeomsorgen och LSS (lagen om särskilt stöd och service).

Fotnot: Servicehuset Solgläntan invigdes 1983. Det har 20 lägenheter, varav tre är dubbletter. Alla lägenheter utom en är uthyrda, och det finns en kö till Godegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om