Banverket får avliva bävrar

Bävrar underminerar järnvägsspåret norr om Godegård. Därför har Banverket fått tillstånd till skyddsjakt med syfte att avliva dem.

godegård2004-09-01 05:09

De kostar en vacker slant att hejda bävrarnas framfart. Först ska de "skyldiga" avlivas och två hyddor rivas. Sedan ska Banverket göra det omöjligt för kommande bävrar (nya invandrar från Närke) att gräva sig under järnvägen. Man följer länsstyrelsens rekommendation och sänker ner ett galler på den plats där bävrarna underminerar banvallen. Gallret går från spåret ner i vattnet på en 100 meter lång sträcka och sedan fylls det igen så att så att banvallen blir som armerad.

Kostar 5 miljoner

- Arbetena med det kommer att kosta fem miljoner kronor, säger projektledaren Rolf Olsson i Banverkets östra region. Vi måste vidta de här åtgärderna, med tanke på tågtrafiken mellan Mjölby och Hallsberg. Alternativet är att stänga av trafiken på en kilometerlång sträcka.

Det är inte första gången som bävrar orsakar problem för Banverket. För några år sedan underminerade de järnvägsspåret så att tågen, som normalt håller drygt 100 kilometer i timmen på den kritiska sträckan, måste köra med en hastighet reducerad till 40 kilometer. Och nu är situationen densamma.

Därför ger länsstyrelsen Banverket tillstånd att bedriva skyddsjakt på bäver, använda fångstredskap som dödar den och riva boplatsen, för att förebygga större skada.

Särskilda skäl

- Det krävs särskilda skäl för att få jaga bäver, när den som nu egentligen är fridlyst, förklarar avdelningsdirektör Thomas Modin på länsstyrelsen i Östergötland. Tidigare gällde fridlysningen året om i vårt län, men sedan några år är den lovlig under tiden 1 oktober--31 maj. Övriga fem månader är den fridlyst. Då måste man ha särskilt tillstånd till skyddsjakt. Det krävs också en specialutbildad person som kan handskas med den stora slagfälla som används.

Enligt Thomas Modin är det humanare att döda bävern i slagfällan än att skjuta den. Den påminner om, och fungerar som en stor råttfälla.

Ögonblicklig död

- Det är lätt att skadskjuta en bäver eftersom träffytan är så liten. Att fånga och döda den i fällan är en snabb och säker metod. Fällan placeras under vattenytan intill boöppningen/ingången till bäverhyddan. När bävern simmar in slår fällan igen och döden är ögonblicklig.

Det viktiga vid bäverjakt är att både ungar och vuxna avlivas, så att inget ungdjur blir ensamt kvar, eftersom det riskerar att svälta ihjäl. Just nu är den tid då bävrarna lägger upp sitt vinterförråd och favoritfödan är asp, som den tar vara på varenda smula av.

Aspen har tagit slut

- På den sida av järnvägsspåret där den sydligaste hyddan ligger har bävrarna fällt alla aspar, berättar Rolf Olsson. Men det finns mera på den andra sidan och en bäver går inte över spåret utan gräver sig under det.

Länsstyrelsens tillstånd till skyddsjakt omfattar maximalt 30 djur, men så många finns inte i det aktuella området.

- På grund av de bestämmelser som gäller inom EU måste vi ange en högsta siffra, förklarar Thomas Modin. Vi räknar med att det skulle kunna bli frågan om högst 10-15 djur.

Den som anförtros det känsliga uppdraget att eliminera bävrarna är rovdjursspåraren och besiktningsmannen Lasse Larsson i Nykyrka. Han har följt bäverns utveckling i Godegård, ända sedan 1980-talet.

Bara två-tre bävrar

- Tyvärr måste man tillgripa skyddsjakt när bävern kan orsaka till exempel sådana skador som det är frågan om här. Men jag tror inte att de är många. Jag är nästan säker på att det är ett par med en unge. Det vill säga att det kan vara frågan om att avliva två-tre djur. Ett ungdjur är förresten redan infångat. Den hydda som ligger en bit norr om den där järnvägen är underminerad är tom, och tycks inte användas alls. Men det hindrar inte att andra bävrar kan komma dit så småningom. Bävrarna flyttar på sig och de som är ensamma söker efter en partner och en bra boplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om