Tidigt i våras sökte Pia Fohlin och hennes man Thomas Johansson i Godegård, i norra Motala kommun, bidrag från länsstyrelsen för att sätta upp elstängsel kring de delar av markerna där deras 55 fårtackor betar.
Det började med ett brev från länsstyrelsen med en varning om att man följt en varghonas revir från Regna i Finspång och ner till Medevi.
Ansökan godkändes och Pia och Thomas fick bidrag som täcker hela kostnaden. Dessutom kom fem ideellt arbetande representanter från Östergötlands rovdjursförening till gården för att sätta upp stängslet. I går blev allt färdigt, det första rovdjursstängslet i länet.
Än så länge har inte någon varg synts till i området men Sven-Olof Löfgren som är regionansvarig för föreningen i Östergötland, har fått tre indikationer på att rovdjuret har synts till under våren.
-- Det innebär att någon har sett ett djur som de tror är en varg eller spår efter en varg, säger Sven-Olof. Även om det oftast är en hund eller något annat djur när folk larmar så finns det all anledning att agera innan något händer.
-- I Hasselfors i Närke finns en vargtik med en flock och nästa år, när hon eventuellt får en ny kull ungar, ger sig 70 procent av ettårskullen i väg från flocken och då är det ingen omöjlighet att den vandrar mot Östergötland.
Pia och Thomas äger fyra hektar mark och arrenderar ytterligare 25. Förutom får har de hästar, höns, grisar och andra djur på gården. Än så länge har de varit förskonade från rovdjur bortsett från att räven alltid tar några ankor varje år.
I Östergötland finns dock minst tolv lodjur. De utgör inget stort problem men kan nypa ett får om tillfälle ges.
Tanken är att elstängslen ska sätta stopp även för lodjur.
Eftersom vargen sällan eller aldrig hoppar så sätts stängslet nära marken. Högst 20 centimeter upp ska den första tråden löpa så att inget djur kan krypa under. Stängslet blir 110 centimeter högt och järntråden ska innehålla minst 4 500 volt.
-- Vargen är väldigt feg och får den en smäll i huvudet så går den inte tillbaka en gång till, säger Sven-Olof.
Strömmen innebär inte någon fara för vare sig människor eller djur så länge inte kontakten med stängslet pågår under lång tid.
Hittills finns 14 rovdjursstängsel uppsatta i Sverige.
-- Än så länge har inte något rovdjur kommit åt djuren på de betesmarket som vi har hägnat in, säger Sven-Olof Löfgren.
-- Målet är att alla djur ska få finnas i naturen men att vargar och lodjur ska låta får och annan boskap vara i fred.