Godegårds Skidklubb är sysselsatt med att bygga sin tolfte mila i obruten följd. Den står som tidigare år vid Sjölunda såg, en halvmil söder om samhället.
Till milan används 100 kubikmeter björkved.
– Vi får ut ungefär 40 kubikmeter grillkol om allt går bra, säger klubbens Anders Nylund och berättar att kolet har en strykande åtgång.
Tidigare såldes kolsäckarna på Godegårds marknad 1 maj. Men de sista åren har de sålt slut redan samma dag man rivit milan, vilket brukar ske i april.
När vi besöker Sjölunda håller man på med att resa in den sista veden. Nästa moment är att täcka veden med granris och sedan lägga på stybb.
– Då behövs det mycket folk här samtidigt, säger Anders Nylund.
Frivilliga lägger mycket jobb på milan och kringarbete.
– Vi räknar med drygt 2 000 timmar.
Överskottet från försäljningen går till klubbens verksamhet som främst är är längdskidåkning och MTB-cykling.
Lördag 7 september sker det som man arbetat för – tändningen – som i år ska ombesörjas av Martin Johnson från Sydved som sponsrat med milved.
– Det är viktigt att bevara kulturarvet och kunskapen, säger han.
I samband med tändningen ordnas underhållning och serveras kolbullar.
– Det brukar komma rätt mycket folk, säger Anders Nylund.
När milan är tänd tar det ungefär en vecka innan den kolat klart. Under den tiden måste milan passas dygnet runt.
– Det är alltid minst två personer på varje pass. Det är för riskabelt att vara ensam, menar Anders Nylund.