Mycket arbete för att få fram grillkol

Förr kolades många milor i Godegårds skogar. Kolet nyttjades i hyttor för att smälta råjärn. Numera tänds bara en mila per år och resultatet säljs som grillkol.

Svenerik Larsson var en av dem som hjälpte till med att resa in den sista milveden. Lördag 7 september är det dags för milan att tändas.

Svenerik Larsson var en av dem som hjälpte till med att resa in den sista milveden. Lördag 7 september är det dags för milan att tändas.

Foto: Anders Rörby

Godegård2019-08-21 17:00

Godegårds Skidklubb är sysselsatt med att bygga sin tolfte mila i obruten följd. Den står som tidigare år vid Sjölunda såg, en halvmil söder om samhället.

Till milan används 100 kubikmeter björkved.

– Vi får ut ungefär 40 kubikmeter grillkol om allt går bra, säger klubbens Anders Nylund och berättar att kolet har en strykande åtgång.

Tidigare såldes kolsäckarna på Godegårds marknad 1 maj. Men de sista åren har de sålt slut redan samma dag man rivit milan, vilket brukar ske i april.

När vi besöker Sjölunda håller man på med att resa in den sista veden. Nästa moment är att täcka veden med granris och sedan lägga på stybb.

– Då behövs det mycket folk här samtidigt, säger Anders Nylund.

Frivilliga lägger mycket jobb på milan och kringarbete.

– Vi räknar med drygt 2 000 timmar.

Överskottet från försäljningen går till klubbens verksamhet som främst är är längdskidåkning och MTB-cykling.

Lördag 7 september sker det som man arbetat för – tändningen – som i år ska ombesörjas av Martin Johnson från Sydved som sponsrat med milved.

– Det är viktigt att bevara kulturarvet och kunskapen, säger han.

I samband med tändningen ordnas underhållning och serveras kolbullar.

– Det brukar komma rätt mycket folk, säger Anders Nylund.

När milan är tänd tar det ungefär en vecka innan den kolat klart. Under den tiden måste milan passas dygnet runt.

– Det är alltid minst två personer på varje pass. Det är för riskabelt att vara ensam, menar Anders Nylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om