Enligt rektorn Britt-Inger Oscarsson bottnar allt i svårigheterna att få tag i behöriga lärare. Föräldrarna kontrar med att tjänsterna inte annonserats. I sammanhanget ifrågasätts också att rektorns dotter, som är förskollärare, under en period fick besätta ett lärarvikariat.
Britt-Inger Oscarsson och verksamhetschefen för barnsomsorgen och grundskolan Eva Svensson har redan en gång försökt förklara läget för föräldrarna vars barn fick byta lärare. Men enligt Eva Svensson måste läget förmodligen penetreras mer.
-- Det är inte bra om det går så långt att förtroendet för rektorn börjar svikta, säger hon.
Kritiken började före jul då en provanställd lärare avbröt sin tjänst. Hon hade dessförinnan begärt högre lön, men fått nej. Dels ansågs kravet för högt då hennes lärarutbildning inte var komplett. Dels ville inte kommunen löneförhandla före ordinarie förhandlingsställfällen. Diskussionen fick därför hänskjutas till april.
-- Jag förstod att det skulle vara svårt att få igenom lärarens krav, men hörde mig ändå för hos Eva Svensson. Men det blev som väntat nej. Mycket hade nog varit annorlunda i dag om informationen till föräldrarna varit bättre vid det tillfället, säger Britt-Inger Oscarsson.
Läraren, mycket populär i barnens och föräldrarnas ögon, har tagit tjänstledigt under våren för att slutföra sin utbildning. I hennes ställe vikarierar en obehörig lärare. En omställning som alltså inte accepterats av föräldrarna.
Vid föräldramötet förklarade ledningen att vikariatet ska annonseras ut och snarast möjligt besättas med en behörig lärare. Även läraren i den parallella 1--3-klassen vid skolan saknar formell lärarbehörighet. Den tjänsten är nu också utlyst med tillträde den 1 mars.
Föräldrarna menar att Godegårds skola försatts i den här situationen då annonserandet varit bristfällig och tillsättningar lösts med rokader inom resultatenheten vilka fått till följd att barnsomsorgspersonal ryckt in på lärarvikariat.
Britt-Inger Oscarsson bekräftar det senare men tillbakavisar att annonseringen skulle ha missköts:
-- Jag har alltid anmält det personalbehov vi haft till verksamhetsområdets stab där man sedan ser till att tjänsterna hamnar i den interna platsjournalen och arbetsförmedlingens. Jag vet inte om det missats där eller om föräldrarna missat att tjänsterna sorterats under beteckningen "Godegårds resultatenhet" och inte under "Godegårds skola".
-- Men i flera fall har inte annonseringen hjälpt. Det har varit inga sökande alls eller bara obehöriga. Då har vi fått flytta om personal inom enheten.
På så sätt har också rektorns dotter blivit ett slagträ i debatten. Hon anställdes som förskollärare i Godegård 1998 och vikarierade under läsåret 2000--2001 som lärare. Hennes lön hamnade till slut på drygt 18 500 kronor varav 1 000 avsåg ett tillägg som alla förskollärare i kommunen får när de tar en lärartjänst. Kritikerna noterar att den lönen var cirka 1 500 kronor högre än den som den nu tjänstlediga läraren nekats.
-- Det är hennes anställningstid och utvecklingen av förskollärarlönen som gett det resultatet. Visserligen är hon min dotter. Men i jobbet har vi ett sakligt förhållande och det har aldrig tidigare ifrågasatts, kommenterar Britt-Inger Oscarsson.
Som tidigare nämnts har verksamhetschefen sista ordet i lönediskussioner och i det fallet godkändes uppgörelsen av förre chefen Sven-Erik Sahlén.