Samlingsplats invigd

Bänkar och bord inramade av en gärdesgård, tydlig turistinformation och inte minst en reslig staty. Så har också Godegård fått ett torg värt namnet.

GODEGÅRD2004-05-17 04:51

På lördagseftermiddagen invigdes resultatet av bybornas egna ansträngningar under två år och EU-pengar till så kallade Våg 21-projekt för att främja landsbygdens utveckling.

Men mer är på gång. Om detta vittnade alla som tog till orda under ceremonin - byalagets sammankallande Per-Anders Olsson, Motala kommuns samordnare av glesbygdsfrågor, Lotta Gerhardsson, som också förrättade själva invigningen, och Godegårdsbon Anita Lööf.

Den senare arbetar vidare på idén om ett allaktivitetshus i det gamla biblioteket. Det ska också byggas staket mellan torget utmed järnvägen fram till skolans staket. Och det ska jobbas vidare på att stimulera företagande på orten.

- Godegård är ingen avfolkningsbygd, det känns att folk vill stanna här.

Det säger Jimmy Dahlborg. Egentligen Fornåsabo, men sedan länge och sommartid hängiven Godegårdare i ett torp strax norr om samhället.

Skolan nödvändig

- Men två saker måste finnas, säger han. En affär och en skola.

Och i båda fallen ser det förnärvarande ljust ut. Butiken består och i vår har det blivit klart att skolans ska förstärkas med elever från Zinkgruvan.

Torget i Godegård ligger vid affären. Och ovanpå affären bor Eva Johansson. Hon har koll på förändringen:

- Jättebra att vi fått ordning här. Det märktes direkt att torget blev en samlingspunkt så fort sofforna och borden kom på plats, berättar hon.

Spiktradition

Mats Karlsson var med och sågade och snickrade på sittplatserna. Brodern Stefan skapade med motorsågens hjälp den kraftige spiksmed i gran som nu står staty på torget. Att det blev just en spiksmed anspelar på gammal god hantverkstradition i Godegårds-trakten.

- Fast granen hämtade jag i Fornåsa. När jag sågade upptäckte jag två spikar i trät, så nog är det en äkta spiksmed, alltid, säger Stefan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om