Volvochefen Leif Johansson tog själv upp ämnet i sitt tal på stämman. Han konstaterade att koncernens högsta chefer har löner som består av en fast och en rörlig del. Maximalt kan den rörliga delen uppgå till 50 procent av den fasta om alla mål för rörelseresultat och kassaflöde uppfylls.
Efter fjolårets förlust fick Leif Johansson och hans kolleger bara en utdelning med 0,8 procent på rörelseresultatet, men eftersom man lyckades bättre med kassaflödet gav det ett utfall på 16,25 procent av 25 möjliga.
-- Vi är övertygade om att rörliga löner tillsammans med optionsprogram är effektiva verktyg för att få alla att gemensamt lägga ännu mer energi på att nå de mål som vi satt upp, sade Johansson.
-- Det vill säga att utveckla företaget på ett sätt som gagnar våra kunder och aktieägarna.
TT: Tror du inte att aktie-ägarna i allmänhet också tycker att det är konstigt?
-- Nej, jag tror faktiskt inte det. Om man till exempel tar Volvo Penta, som har gjort ett fantastiskt bra resultat, så har de fått hög bonus. På Volvo Bussar, som gjorde en förlust, fick de inte någon bonus.
TT: Men är det nödvändigt att högavlönade anställda ska ha bonus utöver sin lön för att fungera väl i företaget?
-- Jag ser inte bonus som något som kommer till. Vi har en fast och en rörlig lönedel. Det är en situation som väldigt många i samhället har. Det program vi har på Volvo har dessutom ett tak som gör att den rörliga delen inte kan bli hur hög som helst.
Johansson säger att Volvo genomfört omfattande strukturförändringar och produktförnyelser att företaget nu står betydligt starkare än under lågkonjunkturen för tio år sedan.
-- Vi har kommit längre än vad någon konkurrent mäktat med.
Av den nyligen presenterade delårsrapporten för första kvartalet framgår dock att Volvo Lastvagnar exempelvis tappat marknadsandelar för tunga lastbilar i USA från 11,3 till 7,3 procent.
-- Vi är mitt uppe i ett produktbyte, vilket gör att vi inte har kunnat leverera i den takt som vi önskat, säger Leif Johansson.