-- Om vi hade haft förra årets dollarnivå så hade resultatet blivit 1,5 miljarder kronor bättre, säger Peter Augustsson.
En tredjedel av Saab Automobiles affärer ligger i USA.
-- Ser man till när dollarn var som högst för två år sedan så har vi tappat 2,5--3 miljarder kronor.
Sedan 1990 har Saab haft tolv förlustår med en sammanlagd förlust på drygt 14 miljarder kronor, varav 4,5 miljarder under förra året. Målet var att sälja totalt 135 000 bilar i år men det ser ut att stanna vid 130 000.
-- Det är ändå en förbättring med runt 10 000 bilar jämfört med 2002, säger Peter Augustsson.
Planerna har störts av en oväntad nedgång på den amerikanska marknaden under senhösten. Det mesta tyder ändå på att Saab överträffar sin tidigare rekordnotering i USA på 47 000 bilar.
Under hösten har Saab hamnat i strid med de fackliga organisationerna kring ett 25-punktsprogram som genom en rad impopulära åtgärder ska sänka kostnaderna i fabriken i Trollhättan med 6 000 anställda.
Enligt Augustsson är produktiviteten alldeles för låg och han utesluter inte ytterligare nedskärningar utöver det stålbad som genomlidits i år då 1 400 jobb försvunnit.
-- Men om vi har en effektiv verksamhet så har vi en trygghet, säger han när vi träffar honom i Saabs nya anläggning i Pixbo utanför Göteborg.
Han anser att det behövs en kostnadsminskning på 10--15 procent inom de operativa enheterna. Fortsätter man att göra samma jobb behövs en motsvarande personalreduktion men ambitionen är att öka volymerna.
Under första halvåret 2004 behövs till och med en tillfällig personalförstärkning på ett femtiotal personer i samband med att de båda löpande banden för modellerna 9-3 och 9-5 slås ihop till ett.
Augustsson har ägnat en stor del av de senaste veckorna till att prata med anställda och säger sig ha mött stor förståelse hos de allra flesta.
-- Det är fortfarande ett allvarligt ekonomiskt läge. Under året har vi fått ett stort kapitaltillskott från General Motors för att klara oss från konkurs och vi kommer att bli ett lönsamt företag, säger Augustsson.
-- Vi är långt ifrån den effektivitet som vi kan uppnå i Sverige, även om vi har tagit stora steg framåt när det gäller hur många timmar vi lägger ned per bil. Men inom GM-världen har vi fyra--fem fabriker före oss. Jag ser inget skäl till att vi inte ska vara bra i Sverige.
Är det nödvändigt att gå fram med så tuffa tag?
-- Det är viktigt att ha för ögonen att vi kämpar för vår överlevnad. Det innebär att vi måste ta ett antal tuffa beslut för att sänka våra kostnader. Vi gör det inte för att göra livet besvärligt för våra anställda utan för att få en effektivitet som vi vet att vi kan och måste uppnå, säger Augustsson.
Företaget har dock tvingats backa på en rad punkter under förhandlingarna med de fackliga organisationerna.
Saab släpper ut tre nya modeller på marknaden under 2004 och 2005. Det hade inte varit möjligt utan samarbete med GM och japanska Fuji.
Nya 9-2X byggs i Japan med Subaru Impreza som grund. Den har redan premiärvisats i USA och börjar säljas i Nordamerika i juli nästa år.
-- Utan samarbetet hade vi kanske inte kunnat investera i en 9-2-affär förrän om tio år. Nu kan vi satsa våra pengar på det som skiljer Saab från andra bilar.
I april visas stadsjeepen 9-7X i New York. Den börjar säljas i USA 2005. Augustsson hoppas på sikt kunna introducera båda biltyperna på den europeiska marknaden.
Under 2005 är det också dags att börja sälja kombiversionen av 9-3 som i september visades upp i "nästan produktionsfärdigt skick" i Frankfurt.
-- Nästa år är målet att sälja 140 000 bilar, säger Augustsson.