Om det faktiskt har inträffat fler olyckor är alltså osäkert. Arbetsmiljöverkets egen statistik över olyckor blir klar senare under januari.
Enligt preliminära siffror från Brå för fjolåret gjordes 484 anmälningar om misstänkt vållande till kroppsskada/sjukdom i samband med arbetsolycka. År 2003 var det 379, 2002 var det 276 och 2001 uppgick antalet till 201. Går man tillbaka till 1994 gjordes då 157 anmälningar.
Däremot var det en minskning i fjol beträffande dödsfall som anmälts som misstänkt brott, 18 mot 23 året innan.
Enligt Arbetsmiljöverkets egen statistik över dödsfall i arbetet brukar siffran vara omkring 50 varje år.
-- Det är ju inte alla dödsfall som anmäls som brott, säger Elisabet Broberg, chef för verkets statistikenhet.
Att fastställa antalet dödsfall för fjolåret kan ta extra lång tid eftersom det kan finnas sådana i Thailand efter katastrofen där, förklarar Broberg.
-- Jag har ju förstått att det är en del reseledare som saknas.
När det gäller de som skadas i det svenska arbetslivet är Elisabet Broberg inte så säker på att de verkligen har blivit fler.
-- Om vi tittar på arbetsolyckor som leder till sjukskrivning så var det drygt 31 000 år 2003, och siffran har legat på den nivån sedan slutet av 1990-talet.
Men de arbetsolyckor som har anmälts som misstänkt brott har alltså ökat, enligt Brå. Varför det har blivit fler anmälningar har Elisabet Broberg ingen förklaring till.
-- Jag kan bara spekulera i att man har ett mer medvetet arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. När det inträffar något så anmäler man det oftare som ett brott numera. Det ligger mycket ansvar på ledningen, det finns ett arbetsmiljöansvar.
Enligt Elisabet Broberg skulle det också kunna vara en delmängd som har ökat, att det är en viss typ av olyckor som man numera är mer benägen att anmäla.
-- Det finns ju olyckor där de som skadas brukar säga att "det är en del av jobbet".